BiHIlijaš

Dovadžija: Ne, nismo doživjeli najveći napredak u FBiH, mi smo ostali dosljedni krahu bosanskog društva u cjelini

Nakon što je u javnost plasirana informacija o tome da je Ilijaš od svih općina u FBiH doživio najveći napredak na ljestvici razvijenosti, oglasio se kandidat NiP-a za načelnika Općine Ilijaš Amar Dovadžija.

PROMO

Dovadžija se osvrnuo na zvanične podatke Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

OVU SU PODATCI FZZPR-a, a ne moji, te nisu tačne tvrdnje ustaljene retorike i predizborne floskule pojedinaca iz vladajuće strukture.

Općina Ilijaš nije doživjela najveći napredak u FBIH po stepenu razvijenosti u posljednjih 8 godina, a razvijenost Općine Ilijaš je u najmanju ruku zabrinjavajuća.

Indeks razvijenosti Općine Ilijaš za 2019.godinu iznosio je 0,98, pa smo kao takvi najnerazvijenija općina u Kantonu Sarajevo.

Indeks razvijenosti je sveobuhvatno mjerenje prema pokazateljima prihoda od poreza na dohodak, stepena zaposlenosti, kretanja stanovništva, učešća starog stanovništva, te stepen obrazovanosti.
Tako smo na ljestvici prihoda od poreza u kritičnoj zoni sa indeksom od 0,73 u poređenju sa Općinom Centar indeksa 4,00. U poređenju sa istom indeksom 4,08 iste općine, indeks stepena zaposlenosti je kriznih 0,86, što je skoro pa preslikano i u drugim pojedinačnim mjerenjima.

Na području općine Ilijaš, po mjerenjima iz 2019.godine živi 20.603 stanovnika, od čega 70% radno sposobnih, odnosno 14.414 stanovnika.

Ukupna zaposlenost stanovništva Općine Ilijaš kataklizmičkih je i siromašnih 29,8%, odnosno 4.300 stanovnika. Gledajući demografsku sliku društva dolazimo i do frapantnih podataka prema kojima je stepen “nepismenosti” najizraženiji baš u Općini Ilijaš sa 1863 nekvalifikovana radnika i samo 285 visokokvalifikovanih radnika.
Zabrinjavajuća je također i monetarna infrastruktura. Po parametrima iste u Ilijašu je 1,2 osobe zaposlene po glavi penzionera, sa prosječnom neto platom od 960,00 KM što je za skoro 200,00 KM manje u odnosu na 1.153,00 KM što je prosjek Kantona Sarajevo.

Po glavi stanovnika, vodimo li se jasnim obračunskim parametrima, prihod po glavi stanovnika Općine Ilijaš u iznosu od 143,00 KM je daleko najniži u odnosu na bilo koju općinu u Kantonu Sarajevo, odnosno više od tri puta niži od 499,00 KM Općine Trnovo ili skoro pet puta niži od najrazvijenije Općine Centar sa prihodom po glavi stanovnika od 672,00 KM. Tendencija opadanja kroz naredne godine sigurno je konstantna uzmemo li u obzir da smo i na dnu tabele sa 51,4% broja privrednih subjekata na 1000 stanovnika, ili sa frapantnim podacima i budućim natalitetnim kolapsom sa ubjedljivo najmanje učenika osnovnih škola u Kantonu Sarajevo i to samo njih 2065.

Ne, nismo doživjeli najveći napredak u FBIH, mi smo ostali dosljedni krahu bosanskog društva u cjelini. Mi smo nerastuća i impotentna konstanta, breme Kantona Sarajevo, i svako ko nas u pravcu predizbornih prevara ili kao rezultat svog neznanja pokušava ubijediti u suprotno u najmanju je ruku nesavjestan, licemjeran i destruktivan po Općinu Ilijaš.

Govori istinu makar bila i gorka!“, napisao je Dovadžija. –  piše pressmedia.

Povezani članci

Back to top button