Dr. hafiz Halil Mehtić gost 167. tradicionalne tribine u džematu Podlugovi *Arhiva

Ilijaš

Džemat Podlugovi baštini tradiciju duhovnog oplemenjivanja žena u džematu, dugu 167 mjeseci. Naime, svakog jedanaestog dana u mjesecu, u džematu Podlugovi održavaju se tradicionalne tribine namjenjene ženskom dijelu džemata.  Poznato je da su mnogobrojne majke i sestre ovog džemata ostale bez svojih najmilijih u proteklom ratu. Ovaj vid duhovne nadogradnje  itekako znači svim majkama i sestrama, koje godinama nose tešku bol u svojim srcima.  Ovog mubarek petka, nakon džuma-namaza na kojoj je hatib bio dr. hafiz Halil Mehtić, dekan IPF Zenica, upriličena je i tribina na kojoj je ujedno dr. hafiz Mehtić bio i predavač.

Imam džamije u Podlugovima, Asmir ef. Salihović kazao je da su sve džematlije i džematlijke pod dojmom ovog velikog kontinuiteta. „Pod dojmom smo ovog jednog velikog kontinuiteta. Kad nabrojimo do 167, to je veliki broj. Toliko puta su se naše majke i sestre okupile u okviru naših druženja svakog jedanaestog dana u mjesecu, nama to mnogo znači. Pogotovo što se učimo da budemo narod kontinuiteta. I posebno smo na to ponosni u okviru ove tribine. Uvijek se održava 11-og simbolično nakon podne-namaza. Uvijek u nama ovo druženje budi posebne emocije jer su u ovom džematu mnoge majke i sestre ostale bez svojih muževa, očeva, sinova. Kroz ovo druženje pokazujemo da smo jedni uz druge i da dijelimo bol. Lakše je sve preživljavati kad smo jedni uz druge. Neke majke i sestre nikada nisu izostale i one zaslužuju diplome. Bez imalo pretjerivanja, kroz ove tribine se pokazalo koliko se svako u džematu može osloniti na žene. Mnoge akcije su potekle upravo iz ovih druženja“, kazao je ef. Salihović.

Dr. hafiz Halil Mehtić  je već 39 godina u službi Islamske zajednice BiH. Bio je imam, glavni imam, muftija, itd. U  teškim 80-tim godinama kada se vodila kampanja protiv muslimana, mnogi muslimani intelektualci i ugledni ljudi su hapšeni i zatvarani. Tada je zatvoren i dr. Mehtić. U zatvoru je proveo 15 mjeseci. Koliko je vjera značila našim ljudima dokazuje to da je u tih 15 mjeseci dr. Mehtić naučio Kur’an napamet. Danas je dr.hfz. Mehtić dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

„Zahvaljujem se Asmir ef. što me je danas pozvao da u svojstvu hatiba održim hudbu  a nakon toga da se i prisutnim sestrama obratim. Ovo je zaista jedan nesvakidašnji skup iz razloga što traje u kontinuitetu 11 godina i na kojem prisustvuje nekoliko stotina žena. To je praksa koja je zaista za pohvale, na kojoj treba ustrajavati i uz Allahovu pomoć rezultati su evidentni i neće i dalje izostajati. Govorio sam o značaju i važnosti vjere u životu ljudi, o uputi koju imamo, o njenom unaprijeđenju i čuvanju. Jer, sva iskušenja kojima smo izloženi lakše se premošćuju s vjerom u Jedinog nam Gospodara – Allaha dž.š. Imajući na umu da sami ni vjerovjesnici nisu bili pošteđeni tih iskušenja, Poslanik s.a.w.s. je rekao „Sa najtežim iskušenjima bili su vjerovjesnici, a zatim dobri Alahovi robovi i njima slični“.

Sve tegobe koje nas snalaze u životu su ili Allahovo iskušenje ili Allahova kazna. Zato se uvijek moramo preispitivati da li ono od zla što nas zadesi je iskušenje ili kazna. Moramo stalno sebe preispitivati i korigovati, razmišljati o tome jesmo li pogriješili. I ako na takav način razmišljamo, onda inshAllah,  sebe korigujemo i pokazujemo da nam je stalo da budemo bolji“, kazao je između ostalog dr. hafiz Mehtić.

Narednog jedanaestog dana u mjesecu je 168. tribina a uskoro se probližava i jubilej 170. tribina. Asmir ef. Salihović  je najavio da će to biti poseban program, pred mubarek Ramazan uz posebne goste.

Tekst: ( MEDŽLIS ISLAMSKE ZAJEDNICE SARAJEVO )

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.