Druga godišnjica od smrti profesora dr. Dubravka Lovrenovića *Arhiva

BiHIlijaš

Među onima koji se i na ovaj dan, 17. januar, dan njegove smrti, sjećaju prof. Lovrenovića su poštovaoci i aktivisti projekta ‘starobosanski Dubrovnik‘, čiji je dio, sve do smrti prije dvije godine, bio i prof. Lovrenović.

Druga godišnjica od smrti profesora dr. Dubravka Lovrenovića, kojeg se sjeća, ne samo na ovaj dan, 17. januar, mnogo ljudi.

Među njima su i poštovaoci i aktivisti projekta ‘starobosanski Dubrovnik’, čiji je dio, sve do smrti prije dvije godine, bio i prof. Lovrenović.

Perica Mijatović, entuzijasta koji od samoga početka istrajava na tome da se za stari grad u ilijaškoj općini, kojeg su sagradili Dubrovčani u vrijeme Kulina bana, sazna što dalje, povodom ove tužne godišnjice iskazao je, u ime svih okupljenih oko bosanskog Dubrovnika, toplo sjećanje na čovjeka “koji nam je pomagao, koji nas je učio, savjetovao, koji se radovao s nama, dijelio muke i žalovao s nama”.

– Bio je takav: otvoren i nesebičan. Mi koji smo angažirani na projektu istraživanja, promoviranja i zaštite nacionalnih spomenika Starobosanski grad Dubrovnik i nekropola Kopošići kod Ilijaša, uvijek ćemo ga se rado sjećati i biti mu vječno zahvalni… za ohrabrenje, podršku i doprinos koji je dao da se usmjeri pažnja opće i stručne javnosti prema ovim našim vrijednim spomenicima, ističe Mijatović, napominjući:

– Imali smo ga na raspolaganju kao generalnog stručnog savjetnika, spasio je Varoš Dubrovnik – jedno srednjovjekovno trgovačko naselje kojemu je prijetila sudbina da ga kamenolom uništi, inicirao je i zajedno sa saradnicima organizirao arheološko istraživanje i podizanje stećaka te nekropole na njihov prirodni nivo. A, istraživanje je rezultiralo izuzetno vrijednim pronalaskom: plašt visokog bosanskog baruna- kneza Mirka

Radojevića, koji se sada čuva zajedno s najvrednijim eksponatima u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu. Zato ističemo veliko poštovanje za njegovo djelo i veliku zahvalu za sve što je učinio, kaže Mijatović, napominjući da je profesoru Lovrenoviću prošle godine, prigodom obilježavanja Međunarodnog dana spomenika, posthumno dodijeljena Povelja zahvalnosti.

Tekst: Edina Kamenica

Sadržaj ovog članka prenosimo sa Oslobodjenje@Preuzeto.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.