Druga godišnjica od smrti profesora dr. Dubravka Lovrenovića *Arhiva

Info: Aktivni članci 583, Arhivirani članci 4683

Među onima koji se i na ovaj dan, 17. januar, dan njegove smrti, sjećaju prof. Lovrenovića su poštovaoci i aktivisti projekta ‘starobosanski Dubrovnik‘, čiji je dio, sve do smrti prije dvije godine, bio i prof. Lovrenović.

Druga godišnjica od smrti profesora dr. Dubravka Lovrenovića, kojeg se sjeća, ne samo na ovaj dan, 17. januar, mnogo ljudi.

Među njima su i poštovaoci i aktivisti projekta ‘starobosanski Dubrovnik’, čiji je dio, sve do smrti prije dvije godine, bio i prof. Lovrenović.

Perica Mijatović, entuzijasta koji od samoga početka istrajava na tome da se za stari grad u ilijaškoj općini, kojeg su sagradili Dubrovčani u vrijeme Kulina bana, sazna što dalje, povodom ove tužne godišnjice iskazao je, u ime svih okupljenih oko bosanskog Dubrovnika, toplo sjećanje na čovjeka “koji nam je pomagao, koji nas je učio, savjetovao, koji se radovao s nama, dijelio muke i žalovao s nama”.

– Bio je takav: otvoren i nesebičan. Mi koji smo angažirani na projektu istraživanja, promoviranja i zaštite nacionalnih spomenika Starobosanski grad Dubrovnik i nekropola Kopošići kod Ilijaša, uvijek ćemo ga se rado sjećati i biti mu vječno zahvalni… za ohrabrenje, podršku i doprinos koji je dao da se usmjeri pažnja opće i stručne javnosti prema ovim našim vrijednim spomenicima, ističe Mijatović, napominjući:

– Imali smo ga na raspolaganju kao generalnog stručnog savjetnika, spasio je Varoš Dubrovnik – jedno srednjovjekovno trgovačko naselje kojemu je prijetila sudbina da ga kamenolom uništi, inicirao je i zajedno sa saradnicima organizirao arheološko istraživanje i podizanje stećaka te nekropole na njihov prirodni nivo. A, istraživanje je rezultiralo izuzetno vrijednim pronalaskom: plašt visokog bosanskog baruna- kneza Mirka

Radojevića, koji se sada čuva zajedno s najvrednijim eksponatima u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu. Zato ističemo veliko poštovanje za njegovo djelo i veliku zahvalu za sve što je učinio, kaže Mijatović, napominjući da je profesoru Lovrenoviću prošle godine, prigodom obilježavanja Međunarodnog dana spomenika, posthumno dodijeljena Povelja zahvalnosti.

Tekst: Edina Kamenica

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: Oslobodjenje.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.