Duguju Poreznoj upravi: SDP traži od ministara, načelnika i direktora da uplate partiji 20 posto od plaće

Ukoliko do 6. novembra ove godine SDP ne plati Poreznoj upravi FBiH 235.382,26 KM, ostat će bez prvog sprata stranačke centrale u Alipašinoj ulici u Sarajevu, kojeg je Kantonalni porezni ured u skladu sa Pravilnikom o procedurama prisilne naplate poreznih obaveza uzeo kao garanciju.

Autor sadržaja: Aktivni članci 949, Arhivirani članci 2921

Finansijska situacija u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH je daleko od zavidne. Dugovanja prema radnicima, privatnim licima i firmama čije su usluge koristili, ali i enormni troškovi istaknutih zvaničnika te stranke, natjerali su njeno rukovodstvo na očajničke poteze.

U spas SDP-a su se uključili i imenovani zvaničnici te stranke, te izabrani gradonačelnici i načelnici općina, ali ne svojevoljno.

Predsjedništvo SDP-a je na sjednici održanoj 27. augusta 2019. godine donijelo odluku o uplati novčanih sredstava za imenovane vršioce dužnosti u izvršnoj vlasti, izabrane gradonačelnike/načelnike i imenovane direktore u javnim preduzećima.

Tom se odlukom obavezuju svi imenovani vršioci dužnosti u izvršnoj vlasti, imenovani direktori javnih preduzeća, te izabrani gradonačelnici i načelnici da naredna tri mjeseca uplate na glavni račun SDP-a 20 posto od pripadajuće plaće ili 20 posto od sredstava ostvarenih po osnovu imenovanja u svrhu pomoći pri sanaciji finansijskog stanja u SDP-u.

– Sredstva će se uplaćivati u roku od tri mjeseca, sukladno sa isplatama plaća ili naknadama izabranim zvaničnicima u organima vlasti u BiH – navodi se u odluci.

5da438ade584f

Zanimljivo je da se ovom odlukom obaveza izdvajanja sredstava odnosi na imenovane zvaničnike, poput onih koji su u posljednju godinu imenovani u Kantonu Sarajevo, te izabrane gradonačelnike i načelnika općina, ali ne i zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH i kantonalnim skupštinama.

Dakle, ova odluka se ne odnosi na predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i njegove kolege iz Zastupničkog doma poput Saše Magazinovića i Zukana Heleza, te na Damira Mašića, Irfana Čengića i ostale federalne zastupnike iz te stranke, osim ako ne postoji druga odluka u SDP-u koja i njih obavezuje da na isti način finasijski pomažu stranku.

Ukoliko do 6. novembra ove godine SDP ne plati Poreznoj upravi FBiH 235.382,26 KM, ostat će bez prvog sprata stranačke centrale u Alipašinoj ulici u Sarajevu, kojeg je Kantonalni porezni ured u skladu sa Pravilnikom o procedurama prisilne naplate poreznih obaveza uzeo kao garanciju.

izvor: faktor.ba

TAGOVI:
/ /
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.