Duguju Poreznoj upravi: SDP traži od ministara, načelnika i direktora da uplate partiji 20 posto od plaće

Ukoliko do 6. novembra ove godine SDP ne plati Poreznoj upravi FBiH 235.382,26 KM, ostat će bez prvog sprata stranačke centrale u Alipašinoj ulici u Sarajevu, kojeg je Kantonalni porezni ured u skladu sa Pravilnikom o procedurama prisilne naplate poreznih obaveza uzeo kao garanciju.

Aktivni članci 722 od 745, Arhivirani članci 2689 od 2704

Finansijska situacija u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH je daleko od zavidne. Dugovanja prema radnicima, privatnim licima i firmama čije su usluge koristili, ali i enormni troškovi istaknutih zvaničnika te stranke, natjerali su njeno rukovodstvo na očajničke poteze.

U spas SDP-a su se uključili i imenovani zvaničnici te stranke, te izabrani gradonačelnici i načelnici općina, ali ne svojevoljno.

Predsjedništvo SDP-a je na sjednici održanoj 27. augusta 2019. godine donijelo odluku o uplati novčanih sredstava za imenovane vršioce dužnosti u izvršnoj vlasti, izabrane gradonačelnike/načelnike i imenovane direktore u javnim preduzećima.

Tom se odlukom obavezuju svi imenovani vršioci dužnosti u izvršnoj vlasti, imenovani direktori javnih preduzeća, te izabrani gradonačelnici i načelnici da naredna tri mjeseca uplate na glavni račun SDP-a 20 posto od pripadajuće plaće ili 20 posto od sredstava ostvarenih po osnovu imenovanja u svrhu pomoći pri sanaciji finansijskog stanja u SDP-u.

– Sredstva će se uplaćivati u roku od tri mjeseca, sukladno sa isplatama plaća ili naknadama izabranim zvaničnicima u organima vlasti u BiH – navodi se u odluci.

5da438ade584f

Zanimljivo je da se ovom odlukom obaveza izdvajanja sredstava odnosi na imenovane zvaničnike, poput onih koji su u posljednju godinu imenovani u Kantonu Sarajevo, te izabrane gradonačelnike i načelnika općina, ali ne i zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, Parlamentu FBiH i kantonalnim skupštinama.

Dakle, ova odluka se ne odnosi na predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i njegove kolege iz Zastupničkog doma poput Saše Magazinovića i Zukana Heleza, te na Damira Mašića, Irfana Čengića i ostale federalne zastupnike iz te stranke, osim ako ne postoji druga odluka u SDP-u koja i njih obavezuje da na isti način finasijski pomažu stranku.

Ukoliko do 6. novembra ove godine SDP ne plati Poreznoj upravi FBiH 235.382,26 KM, ostat će bez prvog sprata stranačke centrale u Alipašinoj ulici u Sarajevu, kojeg je Kantonalni porezni ured u skladu sa Pravilnikom o procedurama prisilne naplate poreznih obaveza uzeo kao garanciju.

izvor: faktor.ba

TAGOVI:
/ /
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.