Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Vogošći

Info: Aktivni članci 433, Arhivirani članci 1919

U Vogošći su identifikovana dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je pacijentima mlađe dobi a jedno dijete je hospitalizirano, potvrdila je doktorica Elvira Duraković – Bahador, zamjenica direktora Doma zdravlja Vogošća.

Dr. Duraković- Bahador ističe da je COVID-19 još uvijek nepoznanica i medicinskim profesionalcima, te da se preporuke svjetske zdravstvene organizacije trebaju shvatiti ozbiljno i da se stanovnici navikavaju na jedan drugačiji način života i pristup vlastitom zdravlju. Preporuke su ustvari naredbe koje, smatra dr. Elvira, nije teško primjeniti. Naime ono o čemu se svakodnevno govori – obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica, držanje distance, lična i higijena prostora u kojima se boravi osnovni su elementi zaštite vlastitog i zdravlja osoba iz svog okruženja. – piše Radio Televizija Vogošća.

Također kaže da ne možemo zapostaviti životne funkcije, dozvoliti strahu da utiče na normalan život, ali moramo biti odgovorni i poštovati preporuke o mjerama zaštite. U Domu zdravlja Vogošća pacijenti i dalje prolaze obaveznu trijažu, a svima kojima je potrebna stručna pomoć i jave se sa mogućim simptomima COVID-19 upućuje se na potrebne obavezne pretrage.

Podsjećamo da je za područje općina Vogošća i Ilijaš u Semizovcu uspostavljena COVID-19 ambulanta, u kojoj timovi porodične medicine pružaju usluge te po potrebi laboratorijsko i RTG dijagnosticiranje, uz savjetovanja pacijenata sa sumnjom na infekciju od Korona virusa. U istoj ambulanti je Call centar sa zadatkom da informiše, usmjeri, savjetuje i naručuje pacijente na daljnje preglede.

izvor: rtvvogosca.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.