Dvadeset godina kako je valuta euro puštena u promet *Arhiva

Euro je zvanično pušten u promet 1. januara 1999. godine, a zvanična vauta Evropske unije postao je 2002.

Info: Aktivni članci 515, Arhivirani članci 3594

Euro je službena valuta u 19 od 28 država članica EU. Uvođenje eura 2002. rezultat je dugih priprema koje su trajale skoro 40 godina.

Evropska centralna banka i Evropska komisija nadležne su za održavanje vrijednosti i stabilnosti evua, te za utvrđivanje kriterijuma za ulazak država članica u eurozonu.

Ime ove valute izabrano je u Madridu 1995. godine. Navodno je prijedlog da se ona zove euro dobio više glasova od naziva dukat.

Ključni kriterijum bio je da ime mora biti isto u svim službenim jezicima Evrope, a uniformnost je smatrana vitalnom za znak koji će ga predstavljati.

Za razliku od starijih znakova drugih valuta, koji su evoluirali tokom vijekova, znak eura odabrala je posebno imenovana komisija.

Pred njih je postavljen zahtjev da se simbom mora sastojati od tri ključna elementa: mora biti visoko prepoznatljiv simbol Evrope, mora nadomjestiti dobro poznate postojeće simbole valuta u Evropi i mora biti estetski ugodan i jednostavan za pisanje rukom.

Euro je uveden kao bezgotovinska valuta, na primjer u elektronskim transakcijama, u ponoć 1. januara 1999. godine.

Znak eura kritikovan je zbog njegove sličnosti sa starim logotipom američke kompjuterske kompanije “Komodor“.

Britanska specijalizovana mjenjačnica “Traveleks” tvrdila je da euro liči na sličan znak u korespondenciji između podružnice i poslovnih partnera od 1989. godine.

Uslijedila je tužba protiv Evropske komisije za kršenje vlasništva nad žigom.

Sud je na kraju presudio u korist Evropske komisije, ostavljajući “Traveleksu” da plati troškove suđenja, izražene baš u eurima.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.