Džaferović: Obilježavanje 9. januara kao dana RS neustavan čin i krivično djelo

Info: Aktivni članci 515, Arhivirani članci 3594

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas u Sarajevu da je obilježavanje 9. januara kao dana RS neustavan čin i krivično djelo, zbog čega trebaju djelovati institucije BiH.

Na otvaranju konferencije “Pravne i političke posljedice Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992.”, Džaferović je istakao da oni koji čine krivično djelo nepoštivanja odluka Ustavnog suda trebaju biti procesuirani.

Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. je početak svog zla u BiH, a taj čin je bio udar na ustavni poredak BiH i protivan je međunarodnom pravu – upozorio je Džaferović.

Ističe da su tog dana počeli genocid i masovni zločini na tlu BiH, što je potvrđeno brojnim odlukama Haškog tribunala i Suda BiH.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić naveo je da proglašenje Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. januara 1992. predstavlja momenat kada počinje realizacija projekta podjele BiH, razdvajanja građana u ovoj zemlji i stvaranja onoga što se danas zove entitet Republika Srpska.

Do tog cilja se došlo etničkim čišćenjem, progonima, logorima, silovanjima, ubijanjima i genocidom, što nije nečiji subjektivan stav nego mišljenje Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju – naglasio je Salkić.

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović potcrtao je da politike u RS i dalje pokušavaju da, nešto što je proglašeno neustavnim i što je uvredljivo za druge narode, prikažu kao pravu istinu.

To jednostavno nije tako i mislim da će današnja konferencija s naučnog, pravnog i političkog aspekta odgovoriti na pitanja koja godinama stoje otvorena – kazao je Dunović.

Konferenciju su organizirali Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, Institut za istraživanje genocida Kanada, Institut za istraživanje zločina Univerziteta u Sarajevu, Centar za istraživanje moderne i savremene historije Tuzla, Arhiv Tuzlanskog kantona, Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

5e15d2a1667d3 5e15d29f0e460 5e15d29d1771a

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.