Džemat Turku Finska: Gradimo mostove a ne zidove *Arhiva

Ohrabruje gesta biskupa Kaarla koji je po dolasku na ovo druženje već imao cvijet Srebrenice zakačen na njegovoj mantiji

Info: Aktivni članci 515, Arhivirani članci 3594

Proteklog vikenda džemat Turku je upriličio druženje povodom useljenja u novu džematsku prostoriju. Među zvanicama bili su i njihovi saradnici, biskupi: Kaarlo Kalliala i Anssi Nurmi sa suprugama. Kordinatori ispred grada Turku: Teemu Saarenpää, Sari Kanervo i Muhis Aziz.

Imam Zejd Ismail iz gradske džamije Turkua sa svojom suprugom, i predstavnici nekoliko drugih islamskih udruženja, kao drugih organizacija.

Ovakvo druženje se po prvi put organizuje na ovim prostorima, a cilj je međusobno povezivanje i upoznavanje, te međureligijska i međukulturalna saradnja.

Na početku susreta imam Mahir ef. Ćosić je poželio srdačnu dobrodošlicu svim prisutnima, te izrazio radost što je džemat Turku po prvi put domaćin u svojoj prostoriji.

Nakon toga sekretar džemata Turku, Alma Ćosić, održala je prezentaciju o radu džemata Turku. U toku ove prezentacije Alma se dotakla bosanske historije, kulture, tradicije.. Na kraju prezentacije Alma je prisutnima objasnila i značenje cvijeta Srebrenice i kroz to objašnjenje im pružila dodatne informacije o genocidu i genocidima koji su izvršeni nad Bošnjacima.

Prezentacija je trajala približno 20 minuta, a gosti su nakon pažljivog slušanja postavili i nekoliko pitanja.

Uslijedilo je obilazak džematskih prostorija. Gosti su bili impresionirani rasporedom i uređjenjem prostorija, mesdžida, učionica, kuhinje i prostora za slobodne aktivnosti. Posebnu pažnju je privukla izložba makete stare bosanske kuće i avlije.

Ohrabruje gesta biskupa Kaarla koji je po dolasku na ovo druženje već imao cvijet Srebrenice zakačen na njegovoj mantiji, a koji mu je uručio imam Mahir ef. Ćosić prilikom njihovog ranijeg susreta. U znak sjećanja na genocid u BiH svim gostima je uručen srebrenički cvijet. Uz kafu, tradicionalne bosanske kolače, pite i suhomesnate proizvode, nastavljeno je prijatno druženje.

Ovim putem iz džemata žele da se zahvale svim gostima koji su se odazvali na poziv, kao i na njihovim poklonima džematu Turku.

5dfa7c7322ed4 5dfa7c7534233 5dfa7c774a001 5dfa7c8eed094

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.