Edin Kajević, Davud Mešinović, Ismail Hercegovac i Sajra Kajević – dobitnici priznanja na “Izboru sportiste ZDK” *Arhiva

Info: Aktivni članci 574, Arhivirani članci 4439

Dana 05.03.2020. godine održan je Izbor “Sportiste godine ZDK” održan je sinoć u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u organizaciji Sportskog saveza ZDK i NIPD “Naša riječ” Zenica, a pod generalnim pokroviteljstvom Vlade ZDK.

Četiri naša predstavnika su dobila priznanje i to:
– Kajević Edin
– Kajević Sajra
– Mešinović Davud
– Hercegovac Ismail.

EDIN KAJEVIĆ (TKD KLUB “BOSNA” VISOKO) – Najbolji treneri

Edin Kajević je rođen 1. januara 1981. godine u Visokom. Od svoje 11. godine se bavi taekwonoom te isti trenira preko 25 godina. Majstor je teakwondoa i nosilac titule crni pojas – 5. dan. Svoje prvo zvanje i medalje za Visoko i BiH osvojio je prije 20 godina trenirajući u Taekwondo akademiji Zejd u Sarajevu. 2009. godine osniva TKD klub “Bosna” Visoko, nastojeći da okupi djecu i mlade sa područja Visokog i tako kroz sport promoviše svoj grad. U prošloj godini je kao trener vodio svoj klub na raznim domaćim i internacionalnim takmičenjima, gdje su postignuti značajni rezultati. Na Državnom i Kantonalnom prvenstvu osvojena su druga mjesta, dok je na Federalnom prvenstvu osvojeno četvrto mjesto. Na brojnim internacionalnim turnirima u 2019. godine njegovi timovi su po pravilu završavali uglavnom među prva tri tima. Pored svega navedenog, Edin je vlasnik 4 Ginisova rekorda, a bitno je istaći da trenutno vrši pripreme za nastupe na kojima će pokušati oboriti nove rekorde, a prvi takav pokušaj je zakazan za april 2020. godine.

SAJRA KAJEVIĆ (TKD KLUB “BOSNA” VISOKO) – Sportske nade

Sajra Kajević je rođena 29. aprila 2005. godine u Sarajevu. Taekwondoom se bavi od svoje četvrte godine, a ima položen 3 POOM crni pojas. Sa nepunih pet godina učestvovala je na dječijoj olimpijadi u hrvatskom Karlovcu, gdje je pobijedila tri borbe i osvojila zlatnu medalju. Članica je TKD kluba “Bosna” Visoko. Posjeduje G licencu za internacionalna prvenstva i do sada je učestvovala na mnogo takvih prvenstava. Najveći uspjeh u 2019. godini je osvojena zlatna medalja na Balkanskom prvenstvu u Sofiji, Bugarska, čime je postala prvakinja Balkana. Također treba izdvojiti prvo mjesto na kantonalnom prvenstvu ZDK, te drugo mjesto na prvenstvu BiH. Kada su internacionalna takmičenja i G1 turniri u pitanju, u prošloj godini Sajra je osvojila prva mjesta na takmičenju “Korčula open 2019” i “Karlovac open 2019” u Hrvatskoj te treća mjesta na G1 turnirima u Zagrebu i Sloveniji.

DAVUD MEŠINOVIĆ (TKD “BOSNA” VISOKO) – Najbolji juniori

Davud Mešinović ima 15 godina i odličan je učenik 9. razreda OŠ “Mula Mustafa Bašeskija” Donje Moštre kod Visokog. Već devet godina aktivno trenira u Taekwondo klubu “Bosna” iz Visokog. Redovni je juniorski reprezentativac taekwodno selekcije Ze-do kantona, te posjeduje G licencu za takmičenja i internacionalna prvenstva. Za Davuda je 2019. godina bila veoma uspješna, jer je osvojio prvo mjesto na Državnom prvenstvu BiH te druga mjesta na prvenstvu FBiH i Kupu naše zemlje. Učestvovao je i na Balkanskom prvenstvu koje je održano u Sofiji u Bugarskoj, gdje je osvojio veoma dobro peto mjesto. Kada su internacionalna takmičenja u našoj zemlji u pitanju, Davud je u prošloj godini između ostalog osvojio čak šest prvih, dva druga i jedno treće mjesto. Na takmičenjima u inostranstvu, bio je dva puta drugi i dva puta treći na turnirima koji su održani u Hrvatskoj i Sloveniji.

ISMAIL HERCEGOVAC (TKD KLUB “BOSNA” BREZA) – Sportske nade

Ismail Hercegovac rođen je 15.7. 2011.godine i odličan je učenik trećeg razreda osnovne škole „Enver Čolaković“ u Brezi, sa primjerenim vladanjem, gdje učestvuje i u vannastavnim aktivnostima kroz školske sekcije, priredbe itd.Također, osim redovne nastave dva puta sedmično pohađa treći stepen nastave engleskog jezika u organizaciji CZSJ „STEP“ iz Ilijaša.

Ismail Hercegovac je svoj sportski talenat počeo pokazivati u ranom djetinjstvu, a svoje prve korake načinio je u taekwondo klubu „BOSNA“ sa trenerima Edinom Kajevićem i Kerimom Ahmetspahićem, te sa navršenih pet godina počinje aktivno trenirati taekwondo.

U ovom sportu svoj talenat pokazao je već na prvim takmičenjima gdje je ostvario zapažene rezultate i prve medalje.Rado učestvuje i u drugim sportskim aktivnostima i događajima.

Putem sporta, Ismail oblikuje i usvaja sistem vrijednosti,razvija i usvaja osobine kao što su: timska saradnja, odgovornost, upornost, samopuzdanje. Također, usvaja pravila ponašanja i komunikacije, mijenja i oblikuje svoje životne navike.

Kada je riječ o sportskim aktivnostima u klubu taekwondo „ Bosna“, Ismaila najviše privlače treneri – koji su mu uzor, njihov rad i disciplina, te „DEMO TIM BOSNA„ čiji je član od samog početka treniranja i sa kojim je učestvovao na mnogim sportskim i kulturnim aktivnostima i događajima

Ova velika priznanja rezultat su predanog rada i aktivnosti TKD Kolektiva Bosna!
Svim dobitnicima nagrada iskrene čestitke!
Vaš Taekwondo Kolektiv BOSNA

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.