Edukativna prezentacija: E-transformer kamion u Ilijašu (Foto) *Arhiva

Ilijaš

Društvo ZEOS eko-sistem u saradnji sa Općinom Ilijaš, u sklopu projekta “Recikliran uređaj je spašen resurs”, danas je organizovao posjetu edukativnog super kamiona e-transformer u Ilijašu.

Kamion e-transformer bio je u dvorištu O.Š. “Hašim Spahić“ i mogli ste ga posjetiti  od 9 do 12 sati, posjete vozilu bile su besplatne.

Mahir Bijelonja, koordinator u firmu „Zeos eko-sistem“ iskazao je svoje zadovoljstvo zbog podrške koju je pružila Općina Ilijaš, kako bi se ovaj projekat uspješno mogao realizirati.

„Ova firma se bavi zbrinjavam električne opreme na području FBiH i ovaj projekat se realizira pod nazivom “Recikliran uređaj je spašen resurs”. Projekat se provodi u periodu od septembra 2018. do juna 2019. godine u pet osnovnih škola na području općine Ilijaš, te 10 osnovnih škola u Konjicu i Mostaru. Mi u toku svog poslovanja konstantno realiziramo ovakve projekte i do sad je učestvovalo preko 70 škola i 11 000 učenika. Mogu slobodno kazati da je ovaj projekat prije svega edukativan sa ciljem da se podigne svijest djece koja su naša budućnost po pitanju pravilnog odlaganja otpada. Na taj način želimo da se unaprijedi stanje okoliša u našoj državi. Drago mi je da su općine prepoznale važnost ovog projekta, ali i nadležna Ministarstva obrazovanja, te su izdala saglasnost za njegovo provođenje na planiranom području. Otpad je generalno veliki problem koji se mora rješavati sistemski i na lokalnom i na nacionalnom nivou“, istakao je koordinator firme Bjelonja.

Projekat se provodi u periodu od septembra 2018. do juna 2019. godine u pet osnovnih škola na području općine Ilijaš, te 10 osnovnih škola u Konjicu i Mostaru.

Svrha ove posjete je da se građanima približi proces reciklaže kroz interaktivnu prezentaciju i eksponate rastavljenih kategorija e-otpada, kako bi se uticalo na svijest ljudi o pravilnom odlaganju i na povećanje stope reciklaže u BiH.

Projekat će se realizovati u saradnji sa nadležnim općinama i javnim komunalnim preduzećima, kako bi se čitav proces propisnog odlaganja i zbrinjavanja e-otpada nastavio i nakon provedenih aktivnosti.

Projekat su podržale Općine Ilijaš i Konjic, Grad Mostar, JKP RAD Sarajevo, JKP Standard Konjic i JP Komunalno Mostar.

Do sada su održane radionice u pet osnovnih škola na području općine Ilijaš, a u narednom periodu učenici će imati priliku svoj e-otpad donijeti u školu kako bi se mogao reciklirati.

Autor članka je Redakcija sa 119 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.