Edukativni video o selektivnom odlaganju otpada

Redakcija 30. jul 2021 ID: 20590

Kako reciklirati na zelenom otoku? Posude za odlaganje dijelimo prema vrsti otpada koji u njih odlažemo. Razlikujemo ih po bojama.

Plava posuda je papir i karton. Papir čini oko 30% otpada u domaćinstvima. Najveći dio papira koristi se jednokratno, a zatim najčešće završava u otpadu. Znate li da svaka tona recikliranog papira spasi 17 stabala, pa tako u plavi kontejner trebamo odlagati, novine, časopise, sveske, knjige, prospekte i kataloge, kancelarijski papir, papirne kesi iz trgovine, kartonske kutije i fascikle, ali bez ljepljive trake, plastike i stiropora.

Bacimo li plastičnu kesu u prirodu, njena razgradnja traje između stotinu i hiljadu godina. Svake godine više milion ptica i 100.000 morskih sisavaca ugine nakon što pojedu ili se zapetljaju u plastične kese. Da bi dali svoj doprinos očuvanju okoliša plastičnu ambalažu odlažemo u žute kontejnere, kao što su plastične boce, boce za vodu, sok, jogurt, plastične posude od hrane, plastične kese i najlon, limenke za piće, aluminijska folija, aluminijske posude za hranu, ambalaža višeslojnih materijala (tetrapak).

Staklo čini više od 7% kućnog otpada. Staklo se može preraditi gotovo beskonačno puta. Osim što recikliranjem staka štedimo naftu, vodu, sirovine i energiju, smanjujemo onečišćenje zraka, vode i tla. Energija koja se uštedi recikliranjem jedne staklene boce dovoljna je da sijalica od 100 W gori četiri (4) sata. S obzirom na navedemo neophodno je da u zelene kontejnere odložimo staklene boce, tegle, staklene boćice od parfema i kozmetike, staklene bočice od lijekova.

U cilju potpune realizacije projekta i ispunjavanju njegovih ciljeva potrebno je i Vaše učešće u smislu pravilnog razdvajanja otpada na mjestu nastanka. Problem otpada se neće riješiti bez odvojenog sakupljanja otpada i recikliranja, zato počnimo sa reciklažom od samih sebe, kod svoje kuće, na poslu i u svim aktivnostima koje radimo.

Reciklirajmo kako bi spasili naš okoliš i našu budućnost.

KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo

Video na linku ovdje. 

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 30. jul 2021 @17:53 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2107-301753-20590 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button