Ekipa „Dnevnog avaza“ u patroli sa ilijaškom policijom (VIDEO) *Arhiva

Info: Aktivni članci 534, Arhivirani članci 4439

Ilijaš je teritorijalno jedna od najvećih općina u Kantonu Sarajevo u kojoj se održavaju mnoge manifestacije kao što su „Ilijaški dani“ ili najpoznatija korida u Čevljanovićima, kada se u ovu općinu slije i više od 100.000 ljudi. Ako se doda da se tu nalazi i nekoliko kultnih ugostiteljskih objekata, onda je jasno da „crne uniforme“ Policijske stanice Ilijaš, s kojima je ekipa „Dnevnog avaza“ boravila u noći sa petka na subotu, imaju pune ruke posla.

Pijani počinioci

Tuče i drugi oblici narušavanja javnog reda i mira, prouzrokovani litrima alkohola ispod krovova kafana ili razapetih šatora, skoro su svakodnevica. Situacija se umnogome mijenja kada dolazi sveti mjesec muslimana – ramazan.

Ilijaš je tada jedno od mirnijih mjesta, u što smo se i sami uvjerili. Naši domaćini, policajci Senad Kubat i Haris Hadžić, za vrijeme našeg boravka nisu imali ozbiljniju intervenciju.

– Šteta što niste ranije došli. Neki momak je malo potegao nož – raportiraju nam policajci.

Naš razgovor prekida dojava šefa smjene da se u krugu jedne firme nalazi sumnjivo vozilo. Dovoljno da se upale rotacije i užurbano krene.

– Često se događaju krađe goriva iz radnih mašina – govore nam policajci dok stižemo na odredište.

Umjesto kradljivaca, u zamagljenom vozilu zatječemo ljubavni par. Policajci ih upozoravaju i poručuju da se udalje.

Redom obilazimo ilijaška naselja Misoču, Lješevo, Stari Ilijaš, Malešiće… Patroliramo i parkinzima, zabačenim i neosvijetljenim dijelovima gdje se okupljaju narkomani, ali nikog ne zatječemo. Policajci nam pojašnjavaju da je Ilijaš izuzetno frekventan, jer predstavlja raskrsnicu za više gradova – Brezu, Olovo, Visoko, Zenicu, Sarajevo…

Budući da se ništa ne događa, policajci prave punktove, prvo u centru Ilijaša, a potom na ulazu i izlazu iz Ilijaša. Redom kontroliraju na desetine vozača, češljaju se sumnjive osobe i vozila, ali sve je uredno. Interesantno je da su vozači i putnici bili vezani sigurnosnim pojasom te su tako samo jednom vozaču BMW-a uručili prekršajni nalog i to zbog nenošenja dokumenata.

Pojačana kontrola

– Imali smo jedno vrijeme pojačanu kontrolu, što je podiglo svijest kod vozača. U šali s kolegama kažemo da sada nalog možemo samo napisati nekom komercijalisti koji priča na mobitel u toku vožnje. Kazali smo vam na početku, ramazan donese mir – kroz osmijeh su nam na kraju kazali naši domaćini.

Izvor: Avaz

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.