Ekološka katastrofa na pomolu, deponija stajnjaka u Bioči *Arhiva

Aktivni članci 746 od 768, Arhivirani članci 2404 od 2419

Neki se prave da ne vide – neki opet da ne osjete, ali stanovnici Donje Bioče i vide i osjete NEUGODAN MIRIS koji im dolazi potokom iz Gornje Bioče.

Naime, problem predstavlja oticanje zagađene vode koju kiša sapire iz đubretnjaka (stajnjaka) te se slijeva u lokalni potok. Lokalnim potokom nekoliko kilometara nizvodno sva voda ide do rijeke Bosne u D. Bioči te zagađuje sav biljni i životinjski svijet u potoku i oko samog potoka. Smrad trenutno nije toliko primjetan zbog hladnog vremena ali će se osjetiti porastom temperatura posebno u ljetnom periodu.

Dakle, radi se o velikoj deponiji koju možete vidjeti na fotografijama koje su nam dostavili zabrinuti građani. Od naših izvora u Bioči saznajemo da se otpad odlaže na mjesto sa kojeg se on direktno slijeva u potok koji prolazi pored kuća stanovnika Donje Bioče, nizvodno od tačke gdje se nalazi deponija.

5cc83e23c147a5cc83ec99961a

U zapisniku 28. sjednice OV Ilijaš pročitali smo raspravu po ovom pitanju u kojem se spominje farma pilića u Bioči, ” Kada prođete kroz Luku i otiđite do Bioče, imate milion tona đubriva od pilića i kokoški koji ide u potok. Te pilićare nemaju ni ekološku ni upotrebnu niti bilo koju drugu dozvolu. Ja to tvrdim, a ako imaju ekološku dozvolu, to je ekološka b*mba, onda je to trovanje građana Ilijaša. Isto to, da ne bih bio onaj koji se ponavlja iz godine u godinu, je veći problem sa farmom “Mujanović”. Kada pusti stajsko đubrivo u rijeku Bosnu, mi ovdje ne možemo živjeti. Trebamo bježati 2-3 dana iz Ilijaša ili se zatvoriti u stanove i zatvoriti sve. Ni klima ne pomaže. Dakle, dajte da preduzmu neke mjere da se ovo više rješava. Ovo što rade poljoprivrednici, znamo da ljudi trebaju živjeti i neka žive, ali kada poštuju i traže sve benefite, neka poštuju i standarde, a to je da obezbjede određena sredstva kako neće trovati građane. Za pilićare ćemo napraviti prijavu, a nemojte se iznenaditi ako budu pozvali i nas vijećenike, i izvršnu i zakonodavnu vlast općine Ilijaš da dođemo na sastanak i da im kažemo zbog čega smo ovo dozvolili.“- stoji u zapisniku.

Zaključili smo da se rasprava na ovu temu vodi na sjednicama OV Iliješ u više navrata te da se inspektorat koji je zadužen za ove probleme oglušuje i ne reaguje adekvatno shodno svojim ovlaštenjima, pozivajući se na nadležnost službi u piramidi iznad sebe.

 

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.