Ekološka katastrofa na pomolu, deponija stajnjaka u Bioči *Arhiva

Info: Aktivni članci 526, Arhivirani članci 4439

Neki se prave da ne vide – neki opet da ne osjete, ali stanovnici Donje Bioče i vide i osjete NEUGODAN MIRIS koji im dolazi potokom iz Gornje Bioče.

Naime, problem predstavlja oticanje zagađene vode koju kiša sapire iz đubretnjaka (stajnjaka) te se slijeva u lokalni potok. Lokalnim potokom nekoliko kilometara nizvodno sva voda ide do rijeke Bosne u D. Bioči te zagađuje sav biljni i životinjski svijet u potoku i oko samog potoka. Smrad trenutno nije toliko primjetan zbog hladnog vremena ali će se osjetiti porastom temperatura posebno u ljetnom periodu.

Dakle, radi se o velikoj deponiji koju možete vidjeti na fotografijama koje su nam dostavili zabrinuti građani. Od naših izvora u Bioči saznajemo da se otpad odlaže na mjesto sa kojeg se on direktno slijeva u potok koji prolazi pored kuća stanovnika Donje Bioče, nizvodno od tačke gdje se nalazi deponija.

5cc83e23c147a5cc83ec99961a

U zapisniku 28. sjednice OV Ilijaš pročitali smo raspravu po ovom pitanju u kojem se spominje farma pilića u Bioči, ” Kada prođete kroz Luku i otiđite do Bioče, imate milion tona đubriva od pilića i kokoški koji ide u potok. Te pilićare nemaju ni ekološku ni upotrebnu niti bilo koju drugu dozvolu. Ja to tvrdim, a ako imaju ekološku dozvolu, to je ekološka b*mba, onda je to trovanje građana Ilijaša. Isto to, da ne bih bio onaj koji se ponavlja iz godine u godinu, je veći problem sa farmom “Mujanović”. Kada pusti stajsko đubrivo u rijeku Bosnu, mi ovdje ne možemo živjeti. Trebamo bježati 2-3 dana iz Ilijaša ili se zatvoriti u stanove i zatvoriti sve. Ni klima ne pomaže. Dakle, dajte da preduzmu neke mjere da se ovo više rješava. Ovo što rade poljoprivrednici, znamo da ljudi trebaju živjeti i neka žive, ali kada poštuju i traže sve benefite, neka poštuju i standarde, a to je da obezbjede određena sredstva kako neće trovati građane. Za pilićare ćemo napraviti prijavu, a nemojte se iznenaditi ako budu pozvali i nas vijećenike, i izvršnu i zakonodavnu vlast općine Ilijaš da dođemo na sastanak i da im kažemo zbog čega smo ovo dozvolili.“- stoji u zapisniku.

Zaključili smo da se rasprava na ovu temu vodi na sjednicama OV Iliješ u više navrata te da se inspektorat koji je zadužen za ove probleme oglušuje i ne reaguje adekvatno shodno svojim ovlaštenjima, pozivajući se na nadležnost službi u piramidi iznad sebe.

 

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.