Ekonomsko-socijalno vijeće podržalo Budžet KS za 2020. godinu: Pola milijarde KM za investicije u KS-u *Arhiva

Info: Aktivni članci 561, Arhivirani članci 3594

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo razmatralo je danas i podržalo Budžet KS za 2020. godinu.

U toku je javna rasprava o Nacrtu budžeta u iznosu od 971.375.034 KM, a koji će se u formi Prijedloga razmatrati na sjednici Skupštine 26. decembra.

Kako je naveo ministar finansija Amel Kovačević, Prijedlog budžeta donosi blizu 500 miliona KM investicija u različite projekte koji su fokusirani na rješavanje ključnih problema u kantonu.

To su prije svega rekonstrukcija i sanacija ‘Gras’-a, izgradnja i i modernizacija infrastrukture koja se vezuje za javni gradski prijevoz, gradnja saobraćajnica, a prioritetno Prve, Devete, Dvanaeste transverzale, te Južne longitudinale. Također, čistoća i uređenost kantona, realizacija ekoloških projekata, jačanje sigurnosnog sistema i kvaliteta javnih usluga u kantonu ključne su odrednice ovog Prijedloga budžeta. Kanton Sarajevo je prvi u državi koji ukida parafiskalne namete poslodavcima pod nazivom ‘opštekorisne funkcije šume’, a sredstva za te namjene osiguravat će se ubuduće kroz Budžet”, naveo je između ostalog ministar Kovačević istićući kako je ovo kvalitetan Prijedlog budžeta koji će pokrenuti nove investicione cikluse u KS-u.

Ključno je agilno upravljanje budžetskim sredstvima. Tako ćemo na skupštinskoj sjednici 26. decembra imati i rebalans Budžeta za tekuću godinu, a kako bi se maksimalno iskoristili svi raspoloživi resursi za investiranje ili saniranje postojećih problema u Kantonu Sarajevo”, istakao je ministar Kovačević.

izvor: Vlada KS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.