Emina Handžić iz Ilijaša, otpravnik vozova ŽFBiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 533, Arhivirani članci 3594

Posao otpravnika vozova nekad je bilo rijetkost da rade žene, ali poslednjih decenija to nije tako. Prva žena u bivšoj SFRJ, koja je radila kao otpravnik vozova 50-tih i 60-tih godina prošlog vijeka bila je Prigrevčanka Sofija Ćelić.

Danas, na skoro svakoj željezničkoj stanici, nije rijtkost da vidimo ženu u uniformi, koja daje znak kada voz bezbjedno može da krene, a posao otpravnika je da reguliše bezbjednost saobraćaja, utvrđuje slobodne kolosjeke, obavlja neposredni nadzor i komunikaciju, vodi evidenciju i obezbjeđuje prolazak voza.

Jedna takva priča vodi nas do Emine Handžić iz Ilijaša, naše sugrađanke, otpravnika vozova na Željezničkoj stanici u Visokom.

Prilog o Emini Handžić emitovao je O Kanal na Dnevniku  u 17 sati (15.12.2019. godine).
Novinarka: Indira Šahbazović
Snimatelj: Denis Bajrović
Montažer: Faruk Hrelja

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.