Emir Handžić: Šehidska djeca ne žele da ih društvo sažaljeva (FOTO)

Info: Aktivni članci 626, Arhivirani članci 4683

Povodom obilježavanja Dana šehida Bioče za IlijašNet, govorio je Emir Handžić, sin šehida Handžić Ferida. Emir je ujedno i predsjednik  Organizacionog odbora obilježavanja Dana šehida Bioče.

U nastavku pročitajte  njegov osvrt na ovaj značajni datum, te probleme sa kojima se susreću djeca šehida.

Danas obilježavamo 28 godišnjicu stradanja Biočana. Ovo malo selo dalo je 47 mladih života u odbrani Bosne i Hercegovine. Bioča je selo koje je među prvima bilo napadnuto od strane agresorske vojske, i to u mjesecu maju 1992. godine. Ponosni Biočani, iako nenaoružani, pokušali su se suprotstaviti jačem agresoru.

U pokušaju proboja ka slobodnoj teritoriji, jedna grupa Biočana je uhvaćena u selu Ahatovići, te odatle odvedena u logor u Rajlovac. Tu su bili izloženi najgorim torturama. Iz Rajlovca su odvedeni u logor Iskre u Podlugove, i odatle im se izgubio svaki trag, sve do 1996. godine kada su njihova tijela pronađena u grobnici na brdu Žerovanj.

Biočana su ginul i po drugim ratištima širom Bosne i Hercegovine, dok su ovdje u samom selu ubijena 4 šehida. Za zločine nad ovim ljudima nikada niko nije osuđen, iako svi znaju ko je ove ljude pobio. Mi se hvala Bogu ovdje svake godine okupimo da pokažemo da naše šehide ne damo zaboravu, i trudimo se da našu djecu naučimo da nikada ne zaborave genocid nad stanovništvom Bioče.

Koristim ovu priliku danas, da kao dijete šehida izrazim svoje nezadovoljstvom odnosom države prema djeci šehida.

Iako se ovdje radi o djeci najzaslužnijih sinova ove zemlje, danas su ta djeca na marginama društva. 25 godina nakon završetka rata, niko se nije udostojio da uredi status te djece. Djeca koja su odrastala u zaista teškim uslovima, prepuštena su sama sebi. Većina je u potrazi za boljim životom napustila zemlju za koju su njihovi roditelji dali živote, i to je najveća sramota naše države. Zadnjih dana imate primjere da boračka udruženja daju podršku uhapšenim političarima, a nikada nisam vidio da su se ta ista udruženja zauzela za šehidsku djecu, da su stali u odbranu nekog djeteta kojem je načinjena nepravda, iako bi to i bila primarna uloga boračkih udruženja.

Danas, vjerujte, neugodno je reći da ste šehidsko dijete, do te mjere su ta djeca marginalizirana.

Nas se sjete samo drugog dana Bajrama, kada se obilježava Dan šehida, pa kažu da nas treba zaposliti, i čim to prođe sve se opet vrati na isto. Objavljuju Javne pozive za zapošljavanje djece šehida, pa nam ponude platu od 380 KM, ja to ne mogu nazvati platom, to je za mene socijalna pomoć.

Kako neko dijete šehida da osnuje porodicu, počne neki novi život, sa platom od 380 KM? Mi ne želimo socijalnu pomoć, hoćemo da svojm radom zarađujemo sebi za život. 25 godina nakon rata, sramota je da se svake godine priča isto, i da se nikad ništa ne pomakne sa mrtve tačke, i to uvijek jer ima neko prioritetniji od te djece. Ta djeca, uključujući i mene jer i ja sam školovano dijete šehida na birou za zapošljavanje, izgubila su strpljenje, i ako država konačno ne uredi naš status, mi ćemo biti primorani da nekim drugim metodama se sami izborimo za ono za šta su naši očevi dali živote.

5ed3719c0f79f5ed3718517444 5ed37188bb188 5ed3718b6bc5e 5ed3718e9dd8a 5ed37191c039c 5ed3719410237 5ed37197216dd 5ed3719992f57 5ed3719e339c0 5ed371a0a08a1 5ed371a2dd030 5ed371a5b7475 5ed371a8a9583

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.