Erick French: Bosanci i Hercegovci su izuzetno talentovana fudbalska nacija *Arhiva

Aktivni članci 663, arhivirano 2249. redakcija@ilijas.net

NAKON SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMPA
Direktor US Soccer Education Erick French: Ponovo sam se uvjerio da su Bosanci i Hercegovci izuzetno talentovana fudbalska nacija

5d2daf562e189

US Soccer Education iz Denvera, od 04. do 10. jula 2019. na stadionu “Hakija Mršo” – FK Unis u Vogošći organizovao je veoma kvalitetan  SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMP. Ova sportska manifestacija privukla je preko 80 talentovanih mladih fudbalera iz dijaspore i domovine. Nakon povratka u Ameriku direktora organizacije Ericka Frencha pitali smo o njegovim utiscima o kampu. ” Ovo nam je bio treći kamp ove vrste u Bosni i Hercegovini i naš menadžment tim je jako zadovoljan kako odzivom fudbalera, tako i kvalitetom trenera koji su radili na kampu. Ponovo sam se uvjerio da su Bosanci i Hercegovci izuzetno talentovana fudbalska nacija, naime, naši treneri na kampu su nakon samo dva treninga sastavili odlične ekipe koje su bile čak i bolje od svojih vršnjaka iz timova FK Unis, FK Sarajevo, FK FK Željezničar i FK Olimpik. Pored toga, učesnici na kampu su prošli kroz proces opće sportske i vrhunske nogometne edukacije, oni su skenirani formalnim parametrima kroz sedam dana treninga i utakmica, a sve po metodama koje se primjenjuju u radu svih modernih fudbalskih klubova. Također, na zelenom polju u veoma jakim utakmicama pokazali su šta i koliko mogu, uz to,  svi oni su imali šta da nauče od vrhunskih trenera.”

5d2daf736c9f3

Kada smo kod struke, možete li nam  reći ko je u Vogošći svoje bogato fudbalsko iskustvo prenosio na mlade talente: “Pa dovoljno je kazati da su sa vratarima radli legendarni golman Slobodan Čobo Janjuš i izvanredni Adnan Kantić, sa mladim fudbalerima su bili zaista moram reći, majstori svog zanata, Zijad Švrakić, Bulend Biščević, Džemal Smječanin i Salko Zukić. Meni je bila velika čast na igralištu raditi sa njima, jer osim djece i mi smo jedni od drugih mogli nešto novo vidjeti i naučiti. Svi skupa smo se uvjerili da je na kampu bilo zaista kvalitetnih mladih igrača i stručni štab će neke od njih predložiti nadležnim iz NS/FS BiH na daljnje detaljno skeniranje.”

Boravak u Bosni i Hercegovini iskoristili ste i za susrete i razmjenu iskustava sa trenerima iz NS/FS BiH : “Kamp u Vogošći pojetio je Darko Ljubojević,  koordinator omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine, te voditelj UEFA projekta razvoja elitnih omladinskih igrača, pozvao nas je da posjetimo Trening centar NS/FS BiH u Zenici  gdje je bio u toku UEFA kamp za igrače rođene 2005 godine. Pored gospodina  Ljubojevića u Zenici smo razgovarali i sa selektorom” U15” reprenzentacije BiH Zoranom Erbezom i njegovim saradnikom Vernesom Salkičevićem. To je bio jedan izuzetno plodonosan sastanak,  gdje su nas iskusni stručnjaci upoznali sa načinom rada na UEFA kampovima i siguran sam da će dosta toga biti implementirano u naše naredne projekte. Budućom primjenom ovih metoda naši kampovi će biti zaista na vrhunskom nivou i teško da će onda bilo koji talenat moći promaći struci. ”

Iz prakse znamo da svaki kamp donese podosta novina, neki potvrde svoje sposobnosti a neki svojim kvalitetima pokažu da se na njih itekako u budućnosti može računati: “Pa vidite ovakvi zahtjevni projekti teško se realiziju bez iskusnih stručnih ljudi. Iskoristio bih  priliku da se zahvalim  mom užem menadžment timu gospodi Muratu Alibašiću i Namiku Alimajstoroviću koji su vrijedno radili da dođe do kampa i velikog odziva fudbalera, te naravno i našem članu Nedimu Rundi koji u Sarajevu dosta toga dobroga odradio. Uz to bih se, zahvalio stručnom štabu koji se svojski trudio  na kampu, i zasigurno ovo neće biti naša posljednja saradnja sa njima. Potom veliko HVALA gromadi od čovjeka  Adnanu Kantiću direktoru FK UNIS i njegovim kolegama iz kluba koji su imali rješenje za sve situacije tokom kampa, pokazali su da su zaista uigrani tim.  Mislim da je US Soccer Education  u Adnanu Kantiću i njegovim kolegama dobio iskrene prijatelje i saradnike, koje ću u budućnosti sa zadovoljstvom predložiti svim zainteresiranim za saradnju.  Naravno ne smijemo zaboraviti, učesnike kampa i njihove roditelje, te naše prijatelje iz Bosanske Krajine, predvođene trenerom Ahmetom Kečalovićem koji su na kamp došli organizovano i sa velikim brojem talentovanih fudbalera. Potom zahvalu dugujemo svim trenerima i rukovodiocima FK Unis, FK Sarajevo, FK FK Željezničar i FK Olimpik te sudijama koji su kvalitetno djelili pravdu. Svi oni su dali doprinos da ovaj kamp bude izvor sticanja fudbalskih vještina. Sve u svemo ovo je bilo još jedno veliko iskustvo za nas iz Amerike i nakon Vogošće obogaćeni novim iskustvom nastavit ćemo  dalje našim utabanim stazama,  naravno,  sve u cilju što boljeg razvoja i pronalska talentovanih igrača bosankohercegovačkih korijena na našem kontinentu”

Inače,  kamp u Vogošći je privukao pažnju fudbalske javnosti u našoj zemlji, i intereantne mečeve naših fudbalera iz dijaspore i domovine posmatrala su velika fudbalska imena, između ostalih: Husref Musemić, Agim Nikolić,  Džemo Berberović, Almir Turković, Aldin Janjoš, Ervin i Dženo Uščuplić, Haris Alihodžić, Omer Joldić, Admir Adžem i Fuad Kumro.

5d2dafa6e7a7c 5d2dafa99f2d9

Tekst i foto: BHDINFODESK – BIRMINGHAM

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.