EU obezbjedila 2.2 miliona eura za borbu protiv korupcije u BiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 536, Arhivirani članci 4439

U okviru kontinuirane podrške Evropske unije sektoru vladavine prava u BiH, danas je u Sarajevu zvanično predstavljen novi projekat pod nazivom ‘EU4Justice: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini’, koji EU finansira sa 2,2 miliona eura.

Projekat će u naredne dvije godine raditi na poboljšanju učinkovitosti istraga i krivičnog gonjenja predmeta teške korupcije i organizovanog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sistemu krivičnog pravosuđa. Projektom će se unaprijediti i sadašnja praksa i rezultati u pogledu zaplijene i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Korupcija i organizovani kriminal u BiH su veliki problem koji se mora rješavati i nije vam potrebna Evropska unija da vam to kaže. Ovo je visoki prioritet za Evropsku uniju, ne samo za BiH, već i za cijeli region”, naglasio je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Ona je dodala da na projektu radi cijeli tim stručnjaka iz zemalja članica EU koji nastoje poboljšati povjerenje građana u pravosudni sistem BiH, što je suština ovog projekta.

Francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson istakao je da u kontekstu predstojećeg Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, zemlje članice EU, posebno Francuska, imaju veliki interes za oblast vladavine prava, te da je pomoć projekta EU4Justice stoga pravovremena u tom pogledu.

Ključni cilj je da se unaprijedi interdisciplinarni pristup u borbi protiv korupcije te organizovanog i finansijskog kriminala u okviru cijelog pravosudnog sistema i projekat će sarađivati sa svim institucijama u BiH, uključujući tužilaštva, sudove, VSTV, ministarstva pravde, APIK i agencije za provedbu zakona”, kazala je Isabelle Arnal, voditeljica projekta EU4Justice.

ilijas.net/europa.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.