EU obezbjedila 2.2 miliona eura za borbu protiv korupcije u BiH *Arhiva

Aktivni članci 764 od 786, Arhivirani članci 2404 od 2419

U okviru kontinuirane podrške Evropske unije sektoru vladavine prava u BiH, danas je u Sarajevu zvanično predstavljen novi projekat pod nazivom ‘EU4Justice: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini’, koji EU finansira sa 2,2 miliona eura.

Projekat će u naredne dvije godine raditi na poboljšanju učinkovitosti istraga i krivičnog gonjenja predmeta teške korupcije i organizovanog kriminala putem pojačane saradnje u cijelom sistemu krivičnog pravosuđa. Projektom će se unaprijediti i sadašnja praksa i rezultati u pogledu zaplijene i oduzimanja nezakonito stečene imovine.

Korupcija i organizovani kriminal u BiH su veliki problem koji se mora rješavati i nije vam potrebna Evropska unija da vam to kaže. Ovo je visoki prioritet za Evropsku uniju, ne samo za BiH, već i za cijeli region”, naglasio je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Ona je dodala da na projektu radi cijeli tim stručnjaka iz zemalja članica EU koji nastoje poboljšati povjerenje građana u pravosudni sistem BiH, što je suština ovog projekta.

Francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson istakao je da u kontekstu predstojećeg Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, zemlje članice EU, posebno Francuska, imaju veliki interes za oblast vladavine prava, te da je pomoć projekta EU4Justice stoga pravovremena u tom pogledu.

Ključni cilj je da se unaprijedi interdisciplinarni pristup u borbi protiv korupcije te organizovanog i finansijskog kriminala u okviru cijelog pravosudnog sistema i projekat će sarađivati sa svim institucijama u BiH, uključujući tužilaštva, sudove, VSTV, ministarstva pravde, APIK i agencije za provedbu zakona”, kazala je Isabelle Arnal, voditeljica projekta EU4Justice.

ilijas.net/europa.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.