Fazlić: U ovoj godini u projekte će biti uloženo više od tri miliona maraka *Arhiva

Reciklažno dvorište trebalo bi se izgraditi do kraja 2019. godine, a u toku su projekti vezani za industrijske zone Željezaru i Luku, kaže načelnik Ilijaša

Info: Aktivni članci 526, Arhivirani članci 4439

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i ministar prostornog građenja i zaštite okoliša Vlade Kantona Sarajevo Damir Filipović, potpisali su Sporazum za sufinansiranje prve faze izgradnje reciklažnog dvorišta u Ilijašu.

Radovi definisani Sporazumom obuhvataju izgradnju potpornog zida, ograde, oborinske i fekalne kanalizacije, hidrantske i sanitarne mreže vrijedni su 331.885 maraka. Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS osiguralo je 250.000 maraka, a Općina Ilijaš ostatak.

5cbb5c2438a5a

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u razgovoru za portal Faktor, izrazio je zadovoljstvo što će u narednom periodu biti zaokružen sistem dvolinijskog sistema odvoza otpada i što će taj otpad završiti u reciklažnom dvorištu.

– Projekat izgradnje reciklažnog dvorišta započeli smo prije nekoliko godina i on predstavlja zaokružen sistem kada je u pitanju dvolinijski odvoz otpada. Ukupna vrijenost projekta je oko 700.000 maraka, a prva faze će koštati 331.000 maraka. Sada ćemo raspisati tender za izbor izvođača radova i nadam se da ćemo izabrati izvođače radova za dva mjeseca. Ako bude sve po planu nakon odabira izvođača radova, reciklažno dvorište trebalo bi se izgraditi za tri mjeseca, odnosno pred kraj 2019. godine.

U Ilijašu je počela realizacija infrastrukturnih projekata vrijednih stotine hiljada maraka.

To su projekti koji su vezani za industrijske zone Željezaru i Luku. Putne komunikacije koje se izgrađuju u industrijskim zonama koštat će oko 920 hiljada maraka. U toku je rekonstrukcije puta za Korita. Dužina dionice je 2.000 metara, a vrijednost radova je 529.140 maraka. Počela je i rekonstrukcija puta na dionici Misoča – Zenik dužine 2.000 metara. Vrijednost projekta je 372.597 maraka. Počela je i izgradnja pješačke staze u Misoči, čija je vrijednost 56.169 maraka. Prije nekoliko dana počela je izgradnja i fiskulturne dvorane u Srednjoškolskom centru Ilijaš i ovaj projekat će koštati oko 900 hiljada maraka. Očekujem da će i ovaj projekat biti završen početkom oktobra. Dvoranu će moći koristiti građani za rekreaciju i sportska udruženja i to će plaćati Srednjoškolskom centru. Kada se sve sabere u spomenute projekte bit će uloženo više od tri miliona maraka – dodaje načelnik Ilijaša.

 

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.