FBiH: Počinje isplata penzija, starijim od 65 godina omogućeno kretanje *Arhiva

Info: Aktivni članci 348, Arhivirani članci 4695

Isplata penzija za mart u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) počinje danas, potvrđeno je iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje FBiH. Od danas do petka, u terminu od 08:00 do 12:00, penzioneri stariji od 65 godina u Federaciji imat će priliku izlaska radi podizanja penzije i obavljanja nužnih kupovina.

Budući da se radi o najrizičnijoj grupi zaraze koronavirusom, iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uputili su nekoliko ključnih prijedloga za zaštitu osoba treće životne dobi tokom narednih dana.

Ono što smo mi preporučili jeste da se penzioneri osiguraju, da se zaštite na taj način da obavezno imaju masku, maskom štite i poštara, odnosno sve one sa kojima će oni dalje kontaktirati, štite naravno i sebe, pored upotrebe maske vrlo je važno da pripreme svoju olovku da ne bi više osoba koristilo istu olovku. Ja bih iskoristio priliku i da skrenem pažnju penzionerima na ispravno nošenje maske, maska se mora staviti na takav način da ide preko nosa i ispod brade i da se što manje dodiruje”, pojašnjava direktor INZ-a Zenica dr. Senad Huseinagić.

Iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje najavljeni su posebni aranžmani sa bankama i poštama kako bi penzioneri dobili i preuzeli penzije, a da to ne postane uzrok širenja koronavirusa. Prema raspoloživim podacima, penzije za mart će dobiti 350 000 penzionera, od kojih 130 hiljada penziju primaju preko banaka i stariji su od 65 godina.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.