FBiH: Za praznik ograničeno kretanje starijima od 65 i mlađima od 18 godina, nakon 20 sati policijski sat

Info: Aktivni članci 486, Arhivirani članci 4439

Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine jutros je održao sjednicu na kojoj je pripremio set mjera, imajući u vidu epidemiološku situaciju, rekao je danas u Sarajevu član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Cijelo vrijeme upozoravamo da epidemija nije nestala i da se moramo pridržavati mjera, posebno lične samozaštite. Prijedlog Kriznog štaba je da se suspenduje kretanje osoba starosti iznad 65 i ispod 18 godina tokom prvomajskih praznika, tri dana produženog vikenda, i ograniči kretanje nakon 20 sati u istom periodu”, rekao je Čerkez.

On je kazao da su na Kriznom štabu razmatrali stanje, imajući u vidu protekle vikende i zaključili kako bi bilo jako teško iskontrolisati okupljanja, što bi se moglo negativno odraziti na epidemiološku situaciju.

Pogoršana epidemiološka slika u BiH

Na konfereniji za novinare rečeno je da je u posljednja 24 sata zabilježen značajan porast oboljelih na području Bosne i Hercegovine, čak 94 slučaja.

Na području Federacije BiH u posljednja 24 sata testirano je 520 osoba, od čega je pozitivno bilo njih 33. Do sada je testirano ukupno 16.265 osoba, a prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 891 lica. Spolna distribucija ista je kao i ranije – žene čine 54 posto, a muškarci 46 posto oboljelih”, kazao je član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Prema njegovim riječima, na bolničkom liječenju se nalazi 48 pacijenata, od toga je njih pet na respiratoru.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez ovom prilikom je rekao i kako se očekuje da će sredinom naredne sedmice biti donesena odluka da trgovine na veliko i na malo počnu s radom.

“Želimo da se život vrati kroz te trgovine. Neophodno je uspostaviti kontrolisane tokove života. Očekujemo da će se tada povući i mjere zabrane kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, ali mnogo toga će ovisiti o građanima i od njihovog poštivanja ili nepoštivanja mjera za suzbijanje pandemije”, rekao je on.

Na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kako je rečeno, uspostavljena je platforma za samoprocjenu zdravstvenog stanja građana, s ciljem edukacije stanovništva o prepoznavanju simptoma koronavirusa.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.