Federacija BiH uvela kućni pritvor s elektronskim nadzorom *Arhiva

Info: Aktivni članci 549, Arhivirani članci 4439

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

Novi tekst zakona je rezultat usklađivanja s odlukom Ustavnog suda BiH, a novi institut koji predviđa je kućni pritvor s elektronskim nadzorom.

Federalna vlada je utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku FBiH jer je Ustavni sud BiH utvrdio da pojedine njegove odredbe nisu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Izmjenama i dopunama Zakona je propisano pravo svjedoka da ne odgovara na određena pitanja kada je vjerovatno da će ga odgovor na ta pitanja izložiti krivičnom gonjenju i mogućnost da odgovori na ta pitanja ako nadležni glavni tužilac pismeno izjavi da neće poduzeti krivično gonjenje svjedoka za radnje koje svjedok navede u svome iskazu.

Poslanici bi trebali razmatrati i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, kao i prijedlog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energijsku efikasnost FBiH.

Predviđeno je i razmatranje nekoliko prijedloga zakona: o zaštiti na radu, o hemikalijama, o zaštiti okoliša, te o turizmu Federacije BiH, kao i boravišnoj taksi FBiH.

Također, na predloženom dnevnom redu su i Program prestrukturiranja energetskog sektora u FBiH, te informacija o odluci o poskupljenju plina.

(IlijasNet/Fena)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.