FHMZ objavio prognozu za zimu 2020 – 2021 - /Arhiva

Redakcija 28. nov 2020 @21:22 ID: 4114

Na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od strane (MedCOFa15), kao i produkata Federalnog hidrometeorološkog zavoda, zima (1. decembar 2020 – 28. februar 2021.) u Bosni i Hercegovini, trebala bi da bude toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka (period 1981- 2010. godine).

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se od 50 posto na sjeveru zemlje do 60 posto u južnim područjima.

U poređenju sa istim razdobljem prošle godine, predstojeća zima trebala bi biti nešto hladnija u sjevernim i centralnim predjelima. Na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili nešto hladnije. Iako se očekuje toplija zima nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju izvjesni su i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta, sa znatno nižim temperaturama zraka od prosječnih.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka & 0,0 °C) u Bosni tokom zime (2020-2021.) je do 60, a na području južne Hercegovine prognozira se do 15 mraznih dana.5fc2b14eec24f

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je zahtjevnija i manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padavina treba uzeti s većom dozom rezerve. Istovremeno veoma je teško u zimskom periodu prognozirati vrstu padavina u pojedinim razobljima.

Tokom klimatološke zime (DJF), vjerovatnoća mogućih scenarija je podjednaka. Prognostički modeli za prostor Bosne i Hercegovine ali i šire regije ne pružaju uvid za sigurniju prognozu.

Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen. Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina ali i kraća razdoblja sa većom količinom padavina.

Najviše padavina prognozira se u prvoj dekadi decembra i sredinom januara. Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2019-2020. godine.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 28. nov 2020 @21:22 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2011-282122-4114 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button