Filipović pozvao gradonačelnika Skaku da se uslika s dozvolom za izgradnju vidikovca *Arhiva

Ukoliko posjeduju dozvole, odgovorno tvrdim da su u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, poručio je

Aktivni članci 753 od 775, Arhivirani članci 2404 od 2419

Damir Filipović, ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo, pozvao je gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku da se, kao što se slikao pored idejnog rješenja, uslika i pored dozvole za građenje vidikovca na Trebeviću.

– Nije da ne znam odgovore na pitanja koja smo uputili, nego želimo da uvaženi gradonačelnik javnosti kaže kako su dobili dozvole. Vlast i nosioci javnih funkcija trebaju biti za primjer građanima u poštivanju pozitivnih pravnih propisa, procedura i nikako ne smiju dopustiti izlete zbog politikantstva.

Ukoliko posjeduju dozvole, odgovorno tvrdim da su u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju KS, u suprotnosti s aktima koji su proizašli na osnovu ovog zakona.

U odluci o pristupu izrade Prostornog plana Trebević u članu 23. stoji “do donošenja plana utvrđuje se režim zabrane građenja na prostoru koji je obuhvaćen planom. Izuzetno se može vršiti intervencija u prostoru u funkciji zaštite i sprečavanja daljnje degradacije prostora, a na osnovu podataka nakon formiranja prostorne osnove i analize stanja i ocjene mogućnosti prostornog razvoja, o čemu nosilac izrade plana daje stručno mišljenje”.

S obzirom na to da nije donesena prostorna osnova za ishodovanje dozvola nije dovoljno ni mišljenje. Ukoliko je neka institucija ili organ izdao dozvole za gradnju vidikovca, smatram da treba postupiti u skladu s članom 79. Zakona o prostornom uređenju KS te pozivam da rješenje proglasi ništavnim do donošenja planske dokumentacije – navodi ministar Filipović.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.