Filipović pozvao gradonačelnika Skaku da se uslika s dozvolom za izgradnju vidikovca *Arhiva

Ukoliko posjeduju dozvole, odgovorno tvrdim da su u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo, poručio je

Info: Aktivni članci 536, Arhivirani članci 4439

Damir Filipović, ministar prostornog uređenja Kantona Sarajevo, pozvao je gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skaku da se, kao što se slikao pored idejnog rješenja, uslika i pored dozvole za građenje vidikovca na Trebeviću.

– Nije da ne znam odgovore na pitanja koja smo uputili, nego želimo da uvaženi gradonačelnik javnosti kaže kako su dobili dozvole. Vlast i nosioci javnih funkcija trebaju biti za primjer građanima u poštivanju pozitivnih pravnih propisa, procedura i nikako ne smiju dopustiti izlete zbog politikantstva.

Ukoliko posjeduju dozvole, odgovorno tvrdim da su u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju KS, u suprotnosti s aktima koji su proizašli na osnovu ovog zakona.

U odluci o pristupu izrade Prostornog plana Trebević u članu 23. stoji “do donošenja plana utvrđuje se režim zabrane građenja na prostoru koji je obuhvaćen planom. Izuzetno se može vršiti intervencija u prostoru u funkciji zaštite i sprečavanja daljnje degradacije prostora, a na osnovu podataka nakon formiranja prostorne osnove i analize stanja i ocjene mogućnosti prostornog razvoja, o čemu nosilac izrade plana daje stručno mišljenje”.

S obzirom na to da nije donesena prostorna osnova za ishodovanje dozvola nije dovoljno ni mišljenje. Ukoliko je neka institucija ili organ izdao dozvole za gradnju vidikovca, smatram da treba postupiti u skladu s članom 79. Zakona o prostornom uređenju KS te pozivam da rješenje proglasi ništavnim do donošenja planske dokumentacije – navodi ministar Filipović.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.