FZ MIO/PIO: Predloženo povećanje minimalnih penzija *Arhiva

Info: Aktivni članci 618, Arhivirani članci 4683

Federalni zavod za penziono i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) u četvrtak je uputio Vladi Federacije BiH informaciju da su se stekli ekonomski uvjeti da Vlada FBiH može iskoristiti mogućnost, koju joj daje član 81 novog Zakona o PIO, da vanredno poveća minimalne penzija.

U skladu s ekonomskim mogućnostima i ograničenjem, postavljenim tim članom Zakona, da to povećanje može biti do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini, FZ MIO/PIO je predložio Vladi da donese odluku da se minimalne penzije povećaju za 3,2 posto. Tako uvećana minimalna penzija sada će iznositi 359,2 marke i nju će, kao i dosadašnju minimalnu penziju primati oko 186.000 penzionera.

Osim tog broja, penzije će se povećati na novi iznos minimalne penzije i za još oko 6.800 penzionera koji su do sada primali iznos između nove i stare minimalne penzije, do iznosa nove minimalne penzije, tako da će povećanjem biti obuhvaćeno oko 193.800 penzionera, od ukupno 416.500 koliko ih je sada na isplati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FZ MIO/PIO.

Iz Zavoda podsjećaju da će, prema zakonskoj odredbi o obaveznom godišnjem usklađivanju svih penzija, ,15.4., s primjenom od 1.1., biti usklađene sve penzije, osim maksimalnih, te da se očekuje postotak usklađivanja također preko tri posto.

To usklađivanje će se primijeniti i na novi iznos minimalne penzije, tako da će minimalne penzije u 2019.godini biti više od 370 maraka, što je povećanje u odnosu na 28. februara prošle godine do kad je primjenjivan stari zakon o PIO-u, za preko 14 posto, navodi se u saopćenju.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.