Gradačac: Rodni grad Kapetana koji je živio i umro za Bosnu *Arhiva

Aktivni članci 683, arhivirano 2249. redakcija@ilijas.net

Gradačačka kula, Gradina, Kula Husein-kapetana Gradaščevića ili Kula Zmaja od Bosne glavno je obilježje gradića na sjeveru Bosne. Ona dominira krajolikom Gradačca, podignuta na najvišoj tački na ovom prostoru gdje završava posavska ravnica i počinju se uzdizati bosanka brdašca.

Izgradnju gradačačke kule započeo je brat najpoznatijeg gradačačkog kapetana Husein-kapetana Gradaščevića, Murat-kapetan. Bilo je to 1765. godine. Gradnja je trajala gotovo stotinu godina. Gradaščevići, najpoznatija porodica iz Gradačca, koju je proslavio Husein-kapetan, u Bosnu i Hercegovinu je došla iz Ugarske.

Vojni kompleks

Bili su u svoje vrijeme jedna od najmoćnijih begovskih porodica u BiH, a danas je vrlo malo Gradaščevića ostalo u Gradačcu. Uglavnom su se raselili, neki u Sarajevo, neki u Banju Luku.

Sama kula je visoka 18 metara, široka sedam i po, a debljina zidova koji je okružuju je metar. To i ne čudi jer je kula građena kao vojni kompleks, sistem odbrane grada, u kojem je bila smještena vojska i gradska administracija. Kada se popnete na čardak gradačake kule imate pogled na okolinu od 360 stepeni.

– Za lijepih dana odavde se pruža pogled na pet gradova – Odžak, Bosanski Šamac, Orašje, Brčko i Modriču, tako da su vojnici imali kompletan pregled okoline, ukoliko neka vojska krene, na vrijeme bude uočena – kaže turistički vodič Nermina Ćatić.

Kompleks Starog grada prostire se na 35 duluma, opasan je s kilometar dugim bedemima u koncentričnom krugu, a u njemu se, osim kule, nalaze još džamija Husejnija, Sahat-kula i kapi kule. Sve ove građevina izgradili su Gradaščevići. Stari grad obuhvata i dvije zgrade iz perioda Austro-ugarske, a to su gimnazija i biblioteka.

Ispod kule nalazi se zatvoreni sistem tunela, koji su služili za odbranu, ali oni su do prije nekoliko godina bili zatrpani. Nedavno su dva tunela od po 30 metara otkopana i očišćena, u njima je urađena rasvjeta i nasuti su šljunkom kako turisti ne bi hodali po blatu. Pretpostavlja se da ima još ovakvih tunela. Kada je kula građena, i dok je služila svojoj svrsi, tuneli s puškarnicama su bili korišteni za odbranu grada, ali sudbina je htjela da stoljećima poslije, dakle u proteklom ratu, vojnici ponovo koriste te tunele.

5d072f52b0b96

Kulturne manifestacije

– Što se tiče Gradine, prvi pisani dokaz o njoj imamo tek u prvoj polovini 18. stoljeća i to od jednog kapetana iz Slavonskog Broda koji u svom putopisu navodi da se za vedrih dana može vidjeti kula u ‘Gračcu’ – objašnjava Nermina.

Kula se danas vodi kao kulturno-historijski spomenik i u vlasništvu je Općine Gradačac. Općina iznajmljuje Gradinu tako da ona danas, osim kulturno-historijskog spomenika kojeg turisti posjećuju, služi i kao konačište i restoran. Čardak, u kojem je restoran, najbolje radi zimi, a ljeti je najatraktivnija ljetna bašta, gdje se nerijetko održavaju i brojne kulturne manifestacije, poput promocija knjiga, pjesničkih večeri, koncerata…

U Kuli sada nekoliko soba služe kao apartmani u kojima gosti mogu prespavati za 60 maraka. Posebno lijepo je uređena Bosanska soba, koju Općina nerijetko koristi za razne svečanosti. U Kuli se nalazi tek nekoliko eksponata iz vremena gradačačkih kapetana, poput kubura i sbalji s drškama od slonove kosti. Zidove ukrašava i jedan jedini porteret Huseina-kapetana Gradaščevića koji je nastao na osnovu jednog crteža – porteta Huseina-kapetana, te ferman kojim je Gradačac proglašen kapetanijom.

5d072f8be29fe

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.