Građani Kantona Sarajevo dobit će digitalne certifikate o vakcinaciji

Redakcija 26. maj 2021 ID: 16844

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u saradnji s ugovornim implementatorom sistema firmom Medit d.o.o. iz Sarajeva će do kraja sedmice omogućiti građanima Kantona Sarajevo da preuzmu digitalne certifikate o vakcinaciji, kako bi se oni mogli koristiti prilikom putovanja i u druge namjere za koje budu prihvaćeni.

Pored naših sugrađana vakcinisanih u Kantonu Sarajevo, preuzimanje certifikata će biti omogućeno i našim sugrađanima koji su se vakcinisali izvan Kantona Sarajevo, a koji su izvršili registraciju i priložili validne dokumente te vakcinacije putem naše ranije uspostavljene aplikacije.

Kako je proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo u potpunosti elektronski organizovan, stvoreni su preduslovi da se svim našim sugrađanima počnu izdavati digitalni ertifikati o vakcinaciji sa QR kodom kakav se koristi u zemljama Evropske unije”, saopćeno je iz Zavoda.

Navedeni certifikat je lako provjerljiv s bilo kojeg mjesta na svijetu gdje se skeniranjem QR koda, direktnom elektronskim upitom na servere Zavoda vrši provjera vjerodostojnosti podataka.

Digitalni certifikat o vakcinaciji naši sugrađani će moći koristi i za potrebe putovanja, svakako uz preduslov da države u koju naši sugrađani putuju prihvataju vrstu vakcine kojom je osoba vakcinisana i ovakvu formu potvrde o vakcinaciji, a što zavisi od same granične politike svake države.

Iako je ovaj certifikat izrađen u skladu sa smjernicama EU, svaka od država reguliše svoja epidemiološka pravila ulaska i boravka u državi, pa tako i u pogledu prihvatljivosti certifikata, njegovog izdavaoca, ali i vrste vakcine kojom je osoba vakcinisana. Molimo naše sugrađane da prije početka svog putovanja provjere sve uslove za ulazak i potrebnu i prihvatljivu dokumentaciju neophodnu za ulazak u zemlju u koju se upućuju, a sve kako bi izbjegli eventualne neugodnosti ili odbijanja ulaska u određenu zemlju.

Pored digitalnog certifikata, u narednim koracima, putem iste aplikacije, našim sugrađanima će biti omogućeno da kontrolisano preuzmu i druge dokumente koji se odnose na Covid-19, a to su prije svega Rješenje Ministarstva zdravstva o određenoj izolaciji zbog Covid-19, kao i Potvrda o prebolovanom Covidu-19”, dodaje se u saopćenju.

(radiosarajevo.ba)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 26. maj 2021 @18:22 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2105-261822-16844 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button