Građani oprez: Pokušaj pljačke porodične kuće u Donjoj Luci

Savjeti koji bi mogli spriječiti provalu u stan ili kuću

Redakcija 19. feb 2021 ID: 10614

Došla su neka loša vremena kada čovjek ne može biti siguran ni u vlastitom domu, a to nam je potvrdio i naš sugrađanin kojem su sinoć oko 1:25 sati na taktiku kucanja na prozor pokušali opljačkati kuću.

Nakon što su potencijalni pljačkaši vidjeli da je vlasnik kod kuće, pobjegli su. Pozvana je i policija koja je na lice mjesta stigla vrlo brzo, potvrdio nam je to vlasnik kuće.

BUDITE PAŽLJIVI! Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u Vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu.

Ukoliko ste u mogućnosti ugradite alarm, jer je to efikasan način zaštite od provale, ali i požara i poplave, jer se obično ugrade senzori pokreta, ali i oni na dim ili vlagu. Ugradnja kamere daje mogućnost video-kontrole i dojave eventualnog pokušaja provale. Ugradnjom lažne kamere nećete obmanuti provalnika.

Veoma korisna može biti i ugradnja tajmera za svjetlo, posebno rasvjete koja se uključuje na pokret. Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na Vaš stan i dajte nekom od susjeda ključ od sandučića za poštu, jer nagomilana pošta je alarm za provalnika da u stanu u tom periodu niko ne boravi.

Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Ne objavljujte na društvenim mrežama informacije o namjeri da putujete. Ne postavljajte na internet – društvene mreže, fotografije vrijednih predmeta i nakita koje imate u svom stanu ili kući.

Ne ostavljajte u blizini prozora ili vrata predmete na koje se lako popeti i tako ući na više spratove.

Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i dodatnu – pomoćnu bravu. Ukoliko je riječ o dužem odsustvu, korisno je ostaviti ključ od stana ili kuće pouzdanoj osobi koja će povremeno, u nepravilnim vremenskim razmacima obilaziti prostor.

Uložak brave postaviti tako da dio koji je okrenut prema vani bude u ravnini sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti “papagajkama” i polomiti. Zapisati serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 19. feb 2021 @22:02 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2102-192202-10614 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.

Povezani članci

Back to top button