Građani Visokog i dalje plaćaju najskuplje gorivo među gradovima u regiji *Arhiva

Info: Aktivni članci 616, Arhivirani članci 4683

Teško je i prebrojati koliko puta smo pisali o problemu skupljih naftnih derivata na benzinskim pumpama u Visokom, u odnosu na one koje se nalaze u drugim gradovima u blizini. Građani Visokog su već godinama najdirektnije pogođeni svakim poskupljenjem goriva, svaki put je to dodatni udar na njihov budžet, a onda kada dođe do pada cijena nafte i naftnih derivata na svjetskim tržištima vrlo rijetko ili nikada to bude trend i na domaćem tržištu.

No, i kada se to desi, pojeftinjenja za Visočane budu minimalna, a tako je bilo i posljednjih sedmica kada cijene nafte u svijetu padaju na najniže tačke, odnosno kada cijene sirove nafte dostižu nivo na kojem su posljednji put bile 1998. godine.

“Na nivou 1998. po toj cijeni, cijena goriva bi davnih dana trebala da je ispod jedne i pol marke uzimajući u obzir i akcize i inflaciju itd. Smatram da naftaši u BiH koriste situaciju”, ocjenio je u nedavnoj izjavi za N1 Sanel Halilbegović, profesor finansija.

Ipak, i uprkos značajnom padu cijena barela na svjetskom tržištu na ispod 20 dolara, odnosno na činjenicu da su cijene nafte u svijetu prepolovljene u posljednje tri sedmice pod utjecajem koronavirusa, cijene u BiH snižene su tek neznatno u odnosu na prethodne periode. Posebno je to vidljivo u Visokom koje je, prema podacima iz aplikacije “FMT FBiH oil info” Federalnog ministarstva trgovine, najskuplje prema cijenama goriva među gradovima u regiji.

Recimo, u samo 20-ak kilometara udaljenom Kaknju građani na benzinskim pumpama mogu pronaći gorivo po cijeni nižoj i do 15 feninga. Tačnije, veliki broj benzinskih pumpi u ovom gradu nudi litar Dizela D5 (10 PPM) po cijeni od 1,76 KM. S druge strane, najjeftiniji litar ovakvog goriva u Visokom košta 1,91 KM, a moguće ga je pronaći na benzinskim pumpama koje su trenutno najbolje iz ugla finansija prosječnog građanina, kao što su pumpe Suša Commercea, Dokso, Mušinbegović gradnja i BTS.

Da prostor za dodatno snižavanje cijena postoji govore podaci i iz drugih gradova u okruženju, pa tako najjeftiniji litar Dizela D5 (10 PPM) u Sarajevu i Ilijašu košta 1,86 KM, a u Vogošći litar istog goriva možete pronaći i po cijeni od 1,81 KM.

5e8af7dc398fe

Ono što je još zanimljivije jesu podaci da pojedini prodavci, kao što su Hifa Petrol d.o.o. i Energopetrol D. D., u većini ovih gradova nude različite cijene goriva, što dodatno govori o mogućnostima upravljanja cijenama na tržištu. Tako ćete na ove dvije pumpe litar Dizela D5 (10 PPM) u Visokom platiti po cijeni od 2,06 KM. U Sarajevu i Vogošći cijena litra istog goriva iznosi 2,11 KM, dok u Ilijašu, također, Energopetrol D. D. nudi istu cijenu. Ipak, kada je riječ o Kaknju cijene na ovim pumpama su niže, te ćete istu uslugu kao u ranije navedenim gradovima u Kaknju platiti 2,01 KM.

Razlika je, dakle, očigledna i prema svemu viđenom možemo zaključiti da većina visočkih dobavljača naftnih derivata i dalje drži svoju riječ, ne želeći da ustuknu pred žalbama običnih građana, zbog čega na kraju, vjerovatno, plaćaju svojstven danak, jer građani iz prijeke potrebe odlaze u susjedne gradove, kako bi u svog “ljubimca” nasuli gorivo za manje novca, čak i u vrijeme vanrednih okolnosti u cijeloj državi.

izvor: Visoko.co.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.