Građanin Sarajeva zbog boje kože izbačen iz autobusa gradskog prijevoza *Arhiva

Info: Aktivni članci 515, Arhivirani članci 3594

Građanin Sarajeva porijeklom iz Egipta koji živi i radi u svome gradu ovog je vikenda doživio vrhunac niza ponižavajućih iskustava samo zbog boje svoje kože.

Naturalizovani Sarajlija gotovo redovno dijeli sudbinu migranata iz Afrike i Azije jer sa njima dijeli fizičke karakteristike. Od nerealnih cijena u prodavnicama, preko odbijanja usluživanja, do izbacivanja iz autobusa.

Kako na društvenoj mreži Facebook svjedoči njegova supruga, Egipćanin je izbačen iz Centrotransovog autobusa uprkos činjenici da je za vožnju kod sebe imao regularnu mjesečnu iskaznicu.

Kako objašnjava njegova supruga, Egipćanin je meta stalnih diskriminatorskih poteza vozača i revizora gradskog prijevoza, uključujući i GRAS. Također, on se često prilikom kupovine karte nalazio u situaciji gdje mu vozač nakon kupovine ne bi dao pripadajuću kartu.

Na taj način su vozači, misleći da je riječ o migrantu, navodno zarađivali na njenom suprugu uz olakšavajuću okolnost njegovog nepoznavanja bosanskog jezika.

Također, zbog fizičke sličnosti sa migrantima Egipćanin mjesecima trpi policijske kontrole te je primoran uz sebe imati sve dokumente koji svjedoče njegovom legalnom boravku u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.