Građanska neodgovornost: Obala Misoče u Starom Ilijašu odlagalište otpada *Arhiva

Info: Aktivni članci 559, Arhivirani članci 3594

Tek postavljene table uz niše za kontejnere u koje se odlažu smeće i druge vrste otpada s natpisima „Zabranjeno odlaganje otpada van posuda“ trebale bi preventivno djelovati na građane da svoj otpad odlažu unutar kontejnera a ne van njih.

Međutim, kao što na slikama ispod možemo vidjeti stanje je katastrofalno i prema našoj procjeni ovdje se nalazi nekoliko desetina kubnih metara raznog otpada, a sve na samoj obali rijeke Misoče uz samu zgradu gdje su smještene prostorije MZ Stari Ilijaš.

Svi mi koji bacamo smeće a činimo to mimo mjesta namijenjenih za to svojim postupcima ugrožavamo životnu sredinu.

Nažalost, komunalni i drugi, eko, inspektori ne mogu spriječiti ovakva ponašanja bez šire podrške građana koji bi nadležnima trebali prijavljivati one koji svojim ponašanjima doprinose stvaranju divljih odlagališta otpada.

Nedaleko od lokacije gdje je smješteno nekoliko kontejnera s druge strane puta Stari Ilijaš-Ilijaš  obalom, u dužini oko 50 metara nesavjesni građani bacaju smeće, iako su kontejneri gdje svoje smeće mogu baciti udaljeni svega 20 metara.

Po ko zna koji put, molimo mještane da postavljene table o zabrani odlaganja otpada shvate ozbiljno, s obzirom da su za nelegalno bacanje otpada van mjesta namjenjenih za to predviđene novčane kazne.

Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 500,00 KM kaznit će se za prekršaj svaka fizička osoba koja odlaže ili baca otpad na mjesto koje nije predviđeno za odlaganje otpada.

Inspektori zaštite okoliša na temelju prijave mogu pokrenuti prekršajni postupak i naložiti uklanjanje otpada na trošak osobe za koju se utvrdi da je obavila nedopušteno odlaganje otpada.

Nelegalno odlaganje otpada možete prijaviti na eko-telefon br. 033/660-000.

I opet će biti, uprkos postavljenim tablama „Zabranjeno odlaganje otpada van posuda“ više smeća pored nego u kontejnerima.

5df221d2c8c4a 5df221dcc93b7 5df221edd2ae2 5df221f7eea64 5df221ffb9420

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.