Gradonačelnik Mohammed Azim i „Remembering Srebrenica“ u Bosanskoj kući u Birminghamu *Arhiva

Info: Aktivni članci 482, Arhivirani članci 4169

U prostorijama Bosanske kuće u Birmingamu u jučerašnjim večernjim satima organizovana je večera za osoblje i volontere dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica” u znak zahvalnosti za njihov rad i doprinos da se genocid u Srebrenici ne zaboravi. Za goste je priređena večera sa raznovrsnim jelima, uključujući i bosanskohercegovačka tradicionalna jela . Gosti nisu krili oduševljenje sa dočekom i ukusnim jelima za što su zaslužne naše vrijedne domaćice iz Birminghama i Koventrija. Na trpezi su se našli razni specijaliteti koje su domaćice pripremile sa puno ljubavi i zahvalnosti.

Večeri su prisustvovali članovi različitih zajednica centralnog dijela Velike Britanije, uključujući gradonačelnika Birminghama Mohammeda Azima; BH Ambasadora u Londonu NJ.E Vanja Filipović,; Dr Waqar Azmi OBE, osnivač “Remembering Srebrenica”; vojni ataše Nedžad Sadiković; predstavnici britanske vojske i vazduhoplostva, britanske policije,predstavnici iz parlamenta Velike Britanije te mnogi drugi.

Tijekom večere, otkriven je Mural u Bosanskoj kući, kao rezultat suradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije. Mural je naslikao  izvanredni umjetnik David Thomas Barry uz pomoć umjetnice iz Birminghama Shaheen Ahmed, koja je nakon radionice sa učenicima bh.dopunske škole Birmingam dobila ideju i inspiraciiju za mural.

Ispred domaćina, BH UK Networka, dr. Anes Cerić je poželio toplu dobrošlicu gostima i zahvalio se na kontinuiranom radu organizacije koji doprinosi razvoju boljeg, bezbjednijeg i tolerantnijeg društva. “Okupili smo se u prostorijama Bosanske kuće, centru BH UK Networka, da proslavimo mir, naše međusobne razlike i ujedinimo pozitivnu energiju u cilju stvaranja boljeg svijeta za buduće generacije. U ime svih bosanaca i hercegovaca u Velikoj Britaniji, zahvaljujemo se osoblju i vrijednim volonterima dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica”, izjavio je dr. Cerić.

Predsjednik BH UK Networka, Zaim Pašić se također obratio prisutnima sa riječima zahvale; ”Hvala osoblju i volonterima “Remembering Srebrenica” organizacije za sav trud da se istina o genocide u Srebrenici ne zaboravi. Želim da vam kažem da naša bh zajednica stoji iza vašeg rada i podržavamo sve aktivnosti kao što je donošenje jedinstvene Rezolucije o Genocidu u Strebrenici u Ujedinjenim Nacijama. Iskoristiću priliku da vam kažem da sam ja sa svojom porodicom živio u ratu u Sarajevu gdje  sam ranjen kao što je moja supruga Zumreta ranjena, moj brat poginuo od granate. Za vrijeme počinjenja genocida u Srebrenici ja sam bio na liječenju u Londonu i sa velikom tugom sam pratio stradanja mojih sunarodnjaka ali sam smogao snage da se borim za svoju zajednicu i da nam je stalo da se nikada ne zaboravi Srebrenica niti da se desi bilo gdje u svijetu, a da oni koji su počinili Genocid i sve zločine odgovaraju pred zakonom.  Drago mi je vidjeti da vaši šampioni volonteri postaju naši prijatelji, prijatelji bh.zajednice u Velikoj Britaniji.”

Gradonačelnik Azim je rekao: „Ove godine obilježava se 25. godina od kada se dogodio genocid u Srebrenici. Možemo naučiti važne lekcije iz bosanskog rata. Svjestan sam da su bosanci i hercegovci mnogo patili te da je bilo teško krenuti iz početka u Velikoj Britaniji. Ali sa ponosom mogu reći da je Birmingam veliki grad, grad sa razlčitim kulturama i zajednicama koje se međusobno pomažu. Siguran sam da bh.zajednica već  igra sjajnu ulogu u budućnosti Birmingama.Hvala vam što ste me pozvali, bila je privilegija i čast da podijelim ovaj događaj sa vama.”

Njegova Ekselencija, Vanja Filipović, Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu se također obratio publici. “Počastvovan sam prisustvovati u Bosanskoj kući, ovom značajnom događaju koji pokazuje koliko je snažna bh.zajednica u Velikoj Britaniji. Hvala na divnoj dobrodošlici te ujedno koristim priliku da se zahvalim i “Remembering Srebrenica” organizaciji koja čini sve da se sačuvaju uspomene na one koji nisu više sa nama zbog drugačijeg identiteta. Nažalost, i dalje se susrećemo sa mržnjom, netolerancijom i podjelom. Ali, budući da smo stoljećima živjeli svi zajedno u Bosni i Hercegovini, trudit ćemo se da tako i dalje ostane. Gdje god odu bosanci i hercegovci u svijet, integriramo se dobro sa lokalnim zajednicama, radimo jako te ostavljamo trag. Hvala “Remembering Srebrenica” organizaciji na stvaranju jačih veza između BiH Velike Britanije.”

Gostima se obratio i Dr Waqar Azmi OBE, osnivač “Remembering Srebrenica” organizacije. Objasnio je važnost njihovog rada te izjavio da će se i dalje truditi da ne zaborave žrtve i preživjele koji moraju nastaviti živjeti. “ Hvala bh.zajednici u Birmingamu i Bosnia UK Networku za divno gostoprimstvo. Svi iz organizacije smo počastvovani ukusnom večerom. Cilj organizacije jeste da obilježavamo i educiramo. Naša misija je da osnažimo mlade ljude iz bh.zajednice kako bi upravo oni sa svojom zajednicom mogli uticati na vladinu politiku koja će bit na strani istine i koja će koristiti svima, a ne samo pojedincima. Ne dozvolimo da tama prošlosti uništi vaše i naše samopouzdanje.”, rekao je Dr Azmi.

Organizacija “Remembering Srebrenica” je osnovana 2013 godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija. Do sada su uspjeli da obrazuju više od 90.000 mladih britanaca o genocidu u Srebrenici, organizovali se preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizovali da 1200 britanaca posjeti memorijalni centar Potočari.

Ovom svečanom prilikom dodijeljene su i nagrade svim onima koji su se radom u svoje slobodno vrijeme posvetili kazivanju istine i edukovanju drugih o genocidu u Bosni i Hercegovini te pomogli žrtvama genocida, Nagrade su uručene; Amri MujkanovićHealing Hands NetworkuBH asocijaciji KoventriBH asocijaciji BirminghamAidi Salkić Houghton te  Bosanskom kulturnom centru Midlands. Nagrade su pripremljene i za Lynette Kelly i  Emira Bolića, no nažalost nisu mogli prisustvovati zbog ranije preuzetih obaveza.

Događaj je prepoznao neumorne napore i posvećenost svih onih koji toliko vremena posvećuju podizanju svijesti o Srebrenici i koriste lekcije iz genocida da rade na promovisanju kohezije i suzbijanju mržnje i netrpeljivosti u svojim zajednicama.

Večera je protekla u ugodnoj atmosferi uz puno smijeha i dobrog raspoloženja, a koliko je hrana bila ukusna i predivno aranžirana govori činjenica da su tanjuri bili prazni.Atmosferu večeri je uveliko obogatila naša omladina i tradicionalna muzika. KUD “Mladost Bosne” je izvedbom tradicionalnih kola pod budnim okom naše koreografkinje Fahire Hasedžić zadivilo sve prisutne.

Od srca se zahvaljujemo divnim damama koje su se odazvale i doprinijele da večera i druženje proteknu u divnoj domaćinskoj atmosferi.

 BH UK Network

5e4ecdd0049c5 5e4ecdd5014e2 5e4ecdd8859fb 5e4ecddb9b784 5e4ecddec4541 5e4ecde182d74 5e4ecde3a4b69 5e4ecde5df30c 5e4ecde85d4c0 5e4ecdeac21bc 5e4ece1707b83

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.