Hajnrih Hrasnik, zaboravljeno ime Ilijaša *Arhiva

Info: Aktivni članci 606, Arhivirani članci 4683

Govoriti o fudbalskom klubu “Slogi” iz Ilijaša a ne spomenuti njenog dugogodišnjeg oružara Hrasnika ili Krasnika, jer su oba ova imena bila u opticaju, bilo bi u najmanju ruku nekorektno, jer od postojanja fudbalskog kluba Ilijaš “Sloga” sigurno, najmanje 30 godina Hrasnik je bio njen oružar.

U “Slogi”  su se mijenjali treneri, predsjednici, uprava, ali Hrasnik vrlo rijetko. Hrasnik je, bar kako smo došli do informacija, bio njemački ratni zarobljenik, a bio je ranjen u prst desne ruke i pričalo se da je tu ranu zaradio u bici za Staljingrad. Ali, koliko mi znamo, od četvrte njemačke Fon Paulusove armije, koja je brojala preko tristo hiljada ljudi, malo se ko spasio, ali to nije ni važno.

Koliko mi znamo, Hrasnik je nekoliko godina poslije Drugog svjetskog rata došao iz Vareša. Imao je četvero divne djece. Hrasnik, kao oružar, bio je pedantan kao pravi Nijemac i sve je kod njega bilo cakum-pakum složeno kao u apoteci.

Posljednji ratni vihor je oduvao našeg Hrasnika u svoju domovinu Njemačku. U Njemačku je došao kao izbjeglica i pošto je tu rođen, zatražio je njemačko državljanstvo. Jedan od uslova za dobijanje njemačkog državljanstva je bilo i poznavanje njemačkog jezika. Hrasnik je zaboravio svoj maternji jezik, nije znao ni jednu njemačku riječ i nije mogao dobiti traženo njemačko državljanstvo.

Umro je u Njemačkoj kao izbjeglica.

5c39ef95b6353

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.