Hajnrih Hrasnik, zaboravljeno ime Ilijaša

IlijašSportZanimljivosti

Govoriti o fudbalskom klubu “Slogi” iz Ilijaša a ne spomenuti njenog dugogodišnjeg oružara Hrasnika ili Krasnika, jer su oba ova imena bila u opticaju, bilo bi u najmanju ruku nekorektno, jer od postojanja fudbalskog kluba Ilijaš “Sloga” sigurno, najmanje 30 godina Hrasnik je bio njen oružar.

U “Slogi”  su se mijenjali treneri, predsjednici, uprava, ali Hrasnik vrlo rijetko. Hrasnik je, bar kako smo došli do informacija, bio njemački ratni zarobljenik, a bio je ranjen u prst desne ruke i pričalo se da je tu ranu zaradio u bici za Staljingrad. Ali, koliko mi znamo, od četvrte njemačke Fon Paulusove armije, koja je brojala preko tristo hiljada ljudi, malo se ko spasio, ali to nije ni važno.

Koliko mi znamo, Hrasnik je nekoliko godina poslije Drugog svjetskog rata došao iz Vareša. Imao je četvero divne djece. Hrasnik, kao oružar, bio je pedantan kao pravi Nijemac i sve je kod njega bilo cakum-pakum složeno kao u apoteci.

Posljednji ratni vihor je oduvao našeg Hrasnika u svoju domovinu Njemačku. U Njemačku je došao kao izbjeglica i pošto je tu rođen, zatražio je njemačko državljanstvo. Jedan od uslova za dobijanje njemačkog državljanstva je bilo i poznavanje njemačkog jezika. Hrasnik je zaboravio svoj maternji jezik, nije znao ni jednu njemačku riječ i nije mogao dobiti traženo njemačko državljanstvo.

Umro je u Njemačkoj kao izbjeglica.

5c39ef95b6353

Autor članka je Redakcija sa 129 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.