Hantavirus koji se pojavio u Kini: Nema razloga za paniku u BiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 536, Arhivirani članci 4439

Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Virus tzv. mišje groznice, od koje se svake godine u BiH razboli nekoliko ljudi, a ponekad izazove i čitave epidemije, spada u rod Hantavirusa.

Kod nas se bolest najčešće registrira u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Srednje-bosanskom kantonu, a registrirani su slučajevi i na području Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Obično je moguće sve slučajeve oboljenja epidemiološki povezati sa endemskim područjem gdje je infekcija nastala. Epidemije se javljaju u tzv.“mišjim godinama“, kada je povećan broj glodara.

Hantaan virus, uzročnik “mišje groznice” je RNK virus iz roda Hantavirus, porodice Buniaviridae. Rezervoar i izvor zaraze su razne vrste mišolikih glodara – šumski, poljski, domaći miš, domaći pacov i drugi. Zaražene životinje većinom nemaju simptome, već virus izlučuju u spoljašnju sredinu (preko pljuvačke, mokraće i izmeta). Zaraženi glodar putem izlučevina zagađuje spoljnu sredinu (zemljište, vodu,hranu predmete).

Ljudi se zaraze direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim životinjama: udisanjem kontaminirane prašine ili upotrebom hrane i vode koji su zagađeni izlučevinama zaraženih glodara kao i prilikom direktnog kontakta – hvatanje, ubijanje i slično.

Najčešće obolijevaju osobe koje zbog prirode svog posla dolaze u kontakt sa mišolikim glodarima, njihovim sekretima i ekskretima (šumski radnici, lovci, poljoprivrednici, vojnici na terenu – logorovanju, ali i izletnici). Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Opširnije ovdje
https://www.zzjzfbih.ba/hemoragijska-groznica-sa-bubreznim…/
https://www.plivazdravlje.hr/…/cl…/21566/Misja-groznica.html

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.