Hapšenja i pretresi u Visokom, pronađeni opojna droga i oružje *Arhiva

Aktivni članci 663, arhivirano 2249. redakcija@ilijas.net

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Visoko su došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima lica iz Visokog, koja se dovode u vezu sa neovlaštenom prodajom i posjedovanjem opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim operativnim saznanjima, a sa ciljem dokumentovanja krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga” iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH i krivičnog djela “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, službenici Policijske stanice Visoko su protekle sedmice zajedno sa pripadnicima Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, uz angažovanje službenog psa za otkrivanje narkotika, a na osnovu naredbi Općinskog suda u Visokom, izvršili pretrese na tri lokacije na području Visokog.

Izvršenim pretresom kuće i pomoćnih objekata koji se nalaze u mjestu Seoča, a koje koristi lice K.S., rođeno 1977. godine, iz Visokog, pronađeno je slijedeće:

 • pet pvc posuda sa zasađenim stabljikama, koje izgledom asociraju na stabljike biljke Cannabis sativa ( indijska konoplja),
 • dvije digitalne vage za precizna mjerenja i pvc pakovanje u kojem se nalazio veći broj tableta za koje se sumnja da sadrže psihotropne supstance,
 • bijela praškasta materija težine 4,65 grama, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed),
 • biljna materija težine 7 grama, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
 • metalna drobilica sa tragovima biljne materije,
 • puška ručne izrade,
 • dva okvira za automatsku pušku sa puščanom municijom,
 • pištolj,
 • pvc vrećica sa puščanom municijom,
 • dvije ručne bombe i veća količina municije raznog kalibra,
 • mobilni telefon “Nokia”.

Izvršenim pretresom kuće i pomoćnih objekata koji se nalazi u mjestu Kološići a koje koristi lice M.A., rođeno 1981. godine, iz Visokog, pronađena je vazdušna puška, dok je pretresom kuće i pomoćnih objekata koji se nalaze u mjestu Gornje Moštre a koje koristi lice Č.E., iz Visokog, pronađen sadržaj biljne materije težine 0,55 grama.

Nakon izvršenih pretresa u službene prostorije Policijske stanice Visoko je privedeno lice K.S., zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i krivično “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”, kao i lice Č.E. zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga”. Lica K.S. i Č.E. su zadržana u službenim prostorijama Policijske stanice Visoko, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Pronađena materija i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku. Nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske stanice Visoko biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenih lica, zbog postojanja osnova sumnje da počinila krivična djela za koja se sumnjiče.

MUP ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.