Hiljade vjernika i ove godine pristigle u Blagaj na tradicionalni mevlud *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

Okupljanje derviša, šejhova, imama, uleme i vjernika u Blagaju je najznačajniji događaj muslimana u Hercegovini

Tradicionalni mevlud i zikr na vrelu Bune, ispred Blagajske tekije , iz godine u godinu okuplja više od 30.000 vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona.

Okupljanje derviša, šejhova, imama, uleme i vjernika u Blagaju je najznačajniji događaj muslimana u Hercegovini, utemeljen na višestoljetnoj tradiciji, koji ima za cilj da afirmira sve one vrijednosti s kojima su živjeli naši preci i od kojih će se okoristiti i buduće generacije bosanskohercegovačkih muslimana.

Medžlisi i kijam zikr održan je sinoć u predivnom ambijentu Tekije na vrelu Bune, jednog od najstarijih i svakako najmasovnijih dovišta, uoči centralne manifestacije. Uz noćne nafila- namaze, učenja Časnog Kur'ana i poučna predavanja, ibadetilo se do sabah-namaza.

Višestoljetna historija i tradicija dovišta na ovom mjestu govore u prilog kontinuitetu i raskoši našeg duhovnog i kulturnog život, čiji tragovi sežu mnogo dublje u historiju od dolaska Osmanlija na ove prostore.

-Tekija je kroz stoljeća služila kao inspiracija za brojne vjernike koji su tražili smisao ovozemaljskog života i inspiraciju za nova životna pregnuća i napore. Naš ovdašnji čovjek oduvijek je raspoznavao duhovne orijentire, pronalazio mir i utjehu u vjeri. Osnaživanjem svijesti o Bogu, promišljali smo drugačije i našu stvarnost i naše obaveze, koje imamo prema samima sebi, prema našim porodicama, rodbini, komšijama, prijateljima i svim ljudima općenito – kazao je uoči otvaranja manifestacije mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Organizatori su Mostarsko muftijstvo, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH. Ovogodišnja manifestacija, održava se pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

5ccd434873a8b 5ccd434d73a1d 5ccd435185056 5ccd4355e0ceb 5ccd435b7c640

 

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.