HKD Napredak Ilijaš: Posjet župi Jelaške *Arhiva

Ilijaš

Devetoročlana neformalna skupina župljana iz Čemerna i članova HKD Napredak iz Podružnice Ilijaš prošlog je mjeseca upriličila posjet župi Jelaške i njenom župniku dr.don. Peri Brkiću.

Ovaj svećenik je bio župnik u župi Čemerno od 2010-2013.godine. Za nepune tri godine ostavio je neizbrisiv trag u ovoj župi i dokazao se, pored zapaženog pastoralnog rada i velikim aktivizmom na graditeljskom planu. Pod njegovim rukovodstvom je, pored ostaloga, sagrađena zgrada Župnog doma uz crkvu bl.Ivana Merca u Ljubini, te tu premješteno i sjedište župe, koje je dvadesetak godina, zbog poznatih događanja, bilo van ovoga teritorija. Don. Pero Brkić je također rukovodio akcijom rekonstrukcije starga “Crkvenog vodovoda” na Taračin Dolu, gdje je više od jednoga stoljeća bilo sjedište župe Čemerno, te sa sadašnjim i bivšim, raseljenim župljanima i donatorima u 2012/13. godini uspio na temeljima stare i u ratu porušene župne crkve, na Taračin Dolu izgraditi novu (nešto manju) Spomen crkvu, posvećenu sv.Iliji-Proroku.

Ovaj posjet je iskorišten i za razgovor i ugodno druženje sa župljanima župe Jelaške, koji su taj dan bili na svetoj misi. Inače, dalo se ustvrditi da ova župa po zemljopisnoj i demografskoj strukturi dosta liči na župu Čemerno, osobito dok je ovoj župi sjedište bilo na Taračin Dolu.

izvor:  hkdnapredak-podruznicailijas.ba

TAGOVI:
Autor članka je Redakcija sa 129 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.