Hram Svetog proroka Ilije u Ilijašu okuplja preostale Srbe *Arhiva

Ilijaš

Srba je u Ilijašu sve manje, a Hram Svetog proroka Ilije, i nakon skoro 130 godina od izgradnje, predstavlja centralno mjesto oko kojeg se okupljaju preostali vjernici, ističe paroh ilijaški jerej Božidar Tanović.

On pojašnjava da je Hram izgrađen 1891. godine prilozima vjernog naroda i da je u to vrijeme predstavljao velelepno zdanje, koje je davalo sliku domaćinskog odnosa i posvećenosti Crkvi i vjeri ilijaških Srba.

– Prva velika obnova Hrama bila je 1967. godine, kada je velikim trudom i zalaganjem lokalnih majstora i donacijama vernog pravoslavnog naroda urađena fasada – navodi Tanović.

U Hramu je služena Sveta liturgija sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1996. godine, kada je odlučeno da Ilijaš pripadne Federaciji BiH.

– Nakon toga je došlo do egzodusa srpskog stanovništva, a Hram su nakon toga zapalili muslimanski ekstremisti – napominje paroh.

U Ilijašu je bio stacioniran grčki mirovni kontigent IFOR-a čiji su pripadnici opazili da se iz Hrama uzdiže gust dim. Oni su brzo reagovali i ugasili podmetnuti požar.

Izgorjelo je unutrašnje stepenište, ali, zahvaljujući Grcima, Hram nije pretrpeo velika oštećenja.

Paroh Tanović kaže da je unutrašnjost crkve obnovljena tek 2006. godine, te da obnova i danas traje. Prošle godine urađeno je 110 metara kvadratnih živopisnog ikonopisa.

Tanović ističe da su zbog nedostatka finansijskih sredstava radovi na ikonopisu Hrama Svetog proroka Ilije trenutno obustavljeni, te da se nada da će ikonopisanje biti nastavljeno i dovršeno do 2019. godine.

U toku su radovi na uvođenju podnog grijanja i izradi mermernog poda u Hramu koji bi dodatno poboljšali uslove i uljepšali unutrašnjost crkve.

Paroh ilijaški naglašava da od 13.000 Srba, koliko ih je na području ove općine živjelo prije poslednjeg rata, danas u oko 90 domova živi 180 do 200, uglavnom, starijih ljudi.

– Prema crkvenim knjigama, u Ilijašu je prije rata bilo oko 2.000 pravoslavnih domaćinstava, što je oko 10.000 do 12.000 ljudi koji su primali sveštenika u svoje domove i vršili vjerske obrede, a još oko 1.000 ili nešto više je bilo onih koji su se izjašnjavali kao Jugosloveni, a, u stvari, bili su Srbi – navodi Tanović.

On ukazuje na to da se, iz dana u dan, broj pravoslavnih vjernika u Ilijašu smanjuje, tako da je prije pet godina bilo 120 srpskih domova, a sada ih je jedva 90.

– Ako se takvim tempom nastavi smanjenje stanovništa, brzo ćemo doći u situaciju da u ovoj općini više neće biti Srba – upozorava Tanović.

izvor: Blic.rs

Autor članka je Redakcija sa 254 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.