I ovo je Ilijaš *Arhiva

Info: Aktivni članci 333, Arhivirani članci 4695

Nakon dvadeset i kusur godina poslije, potpuno je primjenjivo i na ovu našu malu općinu u kojoj se narod odlično zabavlja sirotinjskim zabavama za mase, dok ovaj drugi dio koji je i nemoćna većina čeka da šejtan odnese šalu i konačno opijumom zaluđenu masu dovede pred ogledalo stvarnosti da uvidi suštinu prevare.

Doći će vrijeme kada će se ljudi u Ilijašu stidjeti onoga što su bili danas, skrivat će i brisati fotografije sa FB profila na kojima se danas veselo smješkaju, sramit će se svojih postupaka, baš kao što se mnogi danas stide svojih crvenih partijskih knjižica.

Potomci tih komunista i ateista iz bivšeg sistema sa dobrih partijskih pozicija u društvenim firmama danas su ovi iz prvih safova i sa iftarskih sijela. Prioritetna su manjina, dok se masa zadovoljava rijećima kao sihribazima ovih što godinama obećavaju i godinama ne ispunjavaju obećano.

Ulizivanje, dodvoravanje, uvlačenje iz istih razloga kao što su radili prije, u doba komunista, otac, dedo i ko zna već ko još, i on kao budući neko treći u borbi za život s lahke strane po principu jednom šupak, vazda šupak.

Besmisao i apsurd, ironija i cinizam, odlike su aktuelne društvene stvarnosti u našoj mahali i istovremeno najbolja sredstva u raskrinkavanju i borbi protiv takve stvarnosti.

Slika današnje politike u Ilijašu je slika zatrpana ispod ega sitnih interesa pojedinaca koji čine sve kako bi sami bili uz odabrane oko sebe koji su spremni za njih stati pred rudu, kako to naši stari kažu. U tom ambijentu neko se proda, a neko čuva obraz i čeka bolje vrijeme, nadajući se za boljim vremenima, stari u nadi za bolje sutra.

Mnogi su, u strankama, sada veliki vizionari, političari, zaštitnici bošnjačkih interesa, bošnjačke svetinje i sve to u gradu u kojem egzistira javna kuhinja kao odraz standarda življenja, u gradu koji nema socijalnu kartu svojih građana.

Naravno sve su to uredno naplatili kroz lični dohodak sa budžeta na kraju mjeseca plus topli obrok, komisije i udruženja, para ima elitno-odabranim facama, gospodarima neba i zemlje, zraka, onima koji su izvršni komadanti svih javnih institucija, osobama koje većini, kroje život i slobodu.

Nasuprot takvoj skupini ideološki zadojenih pojedinaca čiji je zajednički imenitelj samo budžet i novac poreznih obveznika, dajući sebi za pravo da u ovom gradu samo oni misle svojom glavom, a ostali, neistomišljenici, proglase se lažovima, nevjernicima, izdajnicima te drugim epitetima kako bi se dotukli u društvu. Dajući sebi za pravo, pojedinci odlučuju ko je musliman, srbin, hrvat ili neko drugi, ko je heroj a ko nije, stavili su se na mjesto svevišnjeg svojim djelima.

Ovi naši, da ih ne spominjemo trebaju i imaju svoje podanike, klovnove, igrače, zovite ih kako god, ljude koji  u ime svih promovišu  samo pozitivne stvari, ne uzimajući u obzir probleme običnih ljudi  i svakodnevnicu života ovog grada.   Njima su potrebni klovnovi koji će zabavljati narod, odvraćajući pažnju od stvarnosti.

Protiv toga se treba boriti svim legitimnim i dozvoljenim sredstvima, a da bi se borio moraš biti slobodan.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.