I pored upozorenja: Ostaci kurbana pronađeni pored kontejnera u Starom Ilijašu *Arhiva

Info: Aktivni članci 538, Arhivirani članci 4683

Iako je prije velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama građanima  Kantona Sarajevo izdato upozorenje, ali i apelirano iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se odlaganje kožica vrši po uputama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, čini se da su pojedinci to upozrenje olako shvatili.

Tako smo jutros zatekli odložene kurbanske ostatake  pored kontejnera u neposrednoj blizini džamije u Starom Ilijašu, u i pored kontejnera preko puta mezarja.

Kao što je poznato prema tradiciji islama običaj je da se ostaci kurbana zakopaju u zemlju, a nikako ne smiju da se bacaju ili daju životinjama.

Općenito, tu vrstu otpadaka treba zbrinuti skladno zdravstvenim i sanitarnim pravilima, te pravilima o zaštiti okoliša.

Istovremeno, odlaganje nusproizvoda klanja u kontejnere komunalnog otpada, kao i odbacivanje u okoliš je zakonom zabranjeno i sankcionira se u skladu są odredbama Zakona o veterinarstvu BiH novčanom kaznom od 430 KM a kako bi se spriječile eventualne štetne posljedice po zdravlje ljudi i okoliš.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.