Ide zima: Metar drva čak i do 120 KM *Arhiva

BiHZanimljivosti

Brojne građane koji su već počeli nabavljati ogrjev za predstojeću zimsku sezonu, mogla bi iznenaditi visoka cijena u odnosu na prošlu. Oni koji se griju na drva, ugalj ili pelet, trebali bi što prije kupiti ogrjev, jer će cijene u idućem razdoblju kako su nam kazali trgovci, porasti, prenosi Avaz.ba

Velika potražnja
Ekipa “Avaza” obišla je nekoliko firmi u gradu koje se bave prodajom ogrjeva. Iz “Drvotransa” su nam kazali kako najjeftiniji metar drva trenutno košta 95 KM, kolika je bila prosječna cijena prošle godine, dok će od idućeg tjedna, kažu, ova cijena porasti zbog nestašice robe, ali i zbog velike potražnje.  – Imamo veliki broj naručenih drva i ne možemo sve to ispoštovati, jer je robe sve manje na lagerima. Od idućeg tjedna povećat ćemo cijene – kazali su iz ove firme. Najjeftinija drva trenutno koštaju 95 maraka za metar sa prijevozom, a najskuplja su 108 KM kod “Drvosječe” i 118 KM u jednoj firmi na Stupu. Idućih tjedana, kako su nam rekli predstavnici sve tri firme, očekuje se porast cijena čak i do 120 maraka.

Poskupljenja u BiH
Mnogi uglavnom kupuju po pet, osam i deset metara drva. Nestašica je na tržištu zbog velikog izvoza drveta iz zemlje, što dovodi do poskupljenja u BiH.   Što se tiče uglja, prema službenom cjenovniku “Drvosječe”, tona mrkog uglja košta 196 maraka, dok je drveni ugalj 165 KM po toni.

Tona peleta 480 KM 
Pored tradicionalnog načina grijanja na drva, mnogi se u posljednje vrijeme odlučuju i za grijanje na pelet, za kojim vlada velika potražnja. U služenom cjenovniku “Drvosječe”, koji trenutno ima i određene popuste, tona peleta košta 480 KM, dok je tona bukovog briketa 280 maraka.

Autor članka je Redakcija sa 262 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.