Identifikacija migranata preko kontejnera za smeće *Arhiva

Aktivni članci 926 od publish; echo $published_posts; ?>, Arhivirani članci 2921 od archive; echo $published_posts; ?>

Ovo sa migrantima u BiH poprima sve više model katastrofe i pravne nesigurnosti. I namjerne stihije pa i lakrdije.

Preko 20 milona eura je već ‘leglo’, na desetine i stotine njih svaki dan pristiže na područje US Kantona, a vlasti još ‘nemoćne’ i nemaju apsolutno nikakvo rješenje. Za te pare mogli su do sada zgradu napraviti za desetine hiljada migranata, da su htjeli. A stiže zima.

Međunarodne organizacije se prepiru sa državnom vlašću u raspravi kome su otišle pare iz EU namijenjene migrantima, dok je sva briga pala na domicilnu populaciju i Crveni Križ. I krijumčarima za preko granice.

Zato vrijeme bh vlasti optužuju Evropu, susjedne zemlje – Srbiju koja ih pakuje unutra i Hrvatsku – koja ih vraća u BiH, i još, ni nakon dvije godine, ne zna se niti se može oformiti izbjeglički centar. Jedan od najvećih problema vlasti i Policije je kako kaže ministar sigurnosti Dragan Mektić identifikacija migranata. Na koju ‘foru’ najviše para namijenjenih migrantima Sarajevo uzima sebi za ove potrebe. Specijalni uređaji, DNK analiza, otisci prstiju i slično…

U Bihaću je usljed nemogućnosti utvrđenja identifikacije pušteno na slobodu lice migrant optužen za u*istvo, u međuvremenu još jedno u*istvo se desilo u kapmu ‘Vučjak’. Identitet počinioca se još ne zna. Izgubljeni, preplašeni i izmrcvareni te napušteni migranti se ‘rokaju’ zbog najmanje sitnice, čak, kakve su prilike i iz dokolice. Ne samo u Bihaću već i u Velikoj Kladuši. Očigledno je da vlast u Sarajevu namjerno i svjesno stvara ovakav haos, dok je Evropi lakše da upumpava novac u Bosnu nego da se ‘boči’ sa izbjeglicama u svojoj avliji, bez obzira gdje novac završava.

A kad smo već kod identifikacije, pored silnih uređaja ‘koji nedostaju bh organima gonjenja’, bilo bi jednostavnije malo zaviriti u kontejnere za smeće. Vijesti kažu da je prije tri dana u jednom kontejneru u Velikoj Kladuši pronađeno 20 turskih pasoša koje su Kurdi migranti odbacili a poslije se ‘predstavljaju kao Sirijci ili Afganistanci kako bi se dokopali Evrope’. Pobogu ljudi, pa eto vam prilike da bar tih 20 identifikujete i da ih vratite odakle su došli. Ili u Tursku, recimo, čiji su državljani. Valjda pasoši imaju sliku, ime i prezime i ostale podatke.

Jok!
Niko iz organa gonjenja se više nije oglasio tim povodom.
Zvanične vlasti šute i o podacima o broju prijavilaca azila, vlast ‘ništa ne zna’. Osim što se svakih par mjeseci obraća javnosti kako ‘ima rješenje i planove’. Narod Bihaća i Velike Kladuše je ostavljen na ledini države kao i migranti.

Znači, nema druge nego čekati ovako još koju godinu a onda im podijeliti bh lične karte i pasoše.
Ili, nabaviti još kontejnera za smeće?

photo : odbačeni pasoši migranata u kontejneru za smeće u Vel. Kladuši, arhiv
izvor: C.A.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.