Iduće sedmice počinje izmještanje migranata i zatvaranje kampa Vučjak *Arhiva

Info: Aktivni članci 507, Arhivirani članci 4169

Na Vučjaku stanje i dalje kritično, migranti borave u mokrim i hladnim šatorima, a već četvrti dan odbijaju i hranu i svaki oblik pomoći. Volonteri Crvenog križa će od danas dijeliti lunch pakete migrantima koje sretnu na putu do Vučjaka a koji pristanu da uzmu hranu.

Za danas je najavljeno njihovo izmještanje u prihvatne centre Biru, Miral i Ušivak, ali do toga neće doći. Završen je sastanak Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH i Mustafe Ružnića, premijera USK, na kojem je dogovoreno da izmještanje migranata iz Vučjaka krene u ponedjeljak u kampove širom BiH, tako da bi do sljedećeg petka ovaj kamp trebao biti zatvoren.

Također, dogovoreno je da se intenziviraju aktivnosti za formiranje novog prihvatnog centra izvan naseljenih mjesta na području USK u koji bi se postepeno izmjestili migranti iz prihvatnih centara Bira i Miral.

Na sastanku je također konstatovano da su naranjivije kategorije, odnosno porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje smješteni u adekvatan smještaj u Borićima, Sedri, Salakovcu i Azilantskom centru Delijaš i da imaju sve potrebne humanitarne i druge uslove za boravak.

izvor: federalna.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.