Ilijaš će biti veliko gradilište *Arhiva

Načelnik Akif Fazlić kazao je da je na kapitalne projekte planirano da se utroši osam miliona KM

Ilijaš

Općina Ilijaš u idućoj godini trebala bi raspolagati budžetom od 15,6 miliona KM. Tako je predloženo nacrtom ovog dokumenta koji je nedavno utvrdilo Općinsko vijeće, a koji će biti u javnoj raspravi do 17. decembra.

Načelnik Akif Fazlić kazao je za portal Oslobođenje da je budžet razvojni kao i prethodnih godina, te da je njime planiran završetak projekata započetih u ovoj godini, ali i novi kapitalni projekti. Samo za kapitalne projekte, prema njegovim riječima, predviđa se da se utroši više od 50 posto budžeta.

Gradski stadion
Prvi i najveći projekat koji namjeravamo završiti do kraja 2019. je vodoopskrbni sistem Vrutak. U ovoj godini započeli smo prvu fazu njegove izgradnje vrijedne 1,7 miliona KM i on obuhvata izgradnju vodozahvata, pumpnog postrojenja, prepumpavanja i centralnog rezervoara, čime će se omogućiti da stanovnici mjesne zajednice Gajevi imaju dugoročno riješeno pitanje vodosnabdijevanja. Realizacijom prve faze stvaramo uslove za nastavak projekta i širenje distributivne mreže za vodosnabdijevanje područja Nišićke i Crnoriječke visoravni jer imamo izvorište koje je takvog kapaciteta da se može na taj način postaviti sistem. Projekat je vezan za ekonomski razvoj ovog područja, za razvoj u sferi izgradnji stambenih objekata, apartmantskih naselja, turističkih objekata i poljoprivrede, pojasnio je Fazlić.

Drugi veliki projekt, kako je istaknuo prvi čovjek Ilijaša, izgradnja je gradskog stadiona koji će koštati više od pet miliona maraka.

Sve procedure za ovaj stadion smo završili i sad uvodimo izvođača radova u posao. Prva faza obuhvata izgradnju objekta za potrebe sportskih klubova, novih tribina, pomoćnog terena sa vještačkom travom koji ćemo raditi zajedno sa Nogometnim savezom BiH. Sve ovo ćemo finansirati sredstvima Vlade KS-a od 500.000 KM, te sredstvima iz kreditnog zaduženja, kao i budžeta Općine. Okončanje radova očekujemo također krajem iduće godine, kazao je načelnik.

Nova sala
U 2019. će se, ako sve bude išlo planiranom dinamikom, graditi i nova fiskulturna sala za Srednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović”, vrijednosti 800.000 KM. Vlada KS-a trebala bi da izdvoji 500.000 KM, a ostatak sredstava će ići iz općinskog budžeta. Fazlić je uvjeren da bi nova sala mogla biti napravljena do početka nove školske godine.

Osim ovih velikih, puno je još malih projekata koje namjeravamo realizovati i privesti kraju kao što su završetak društvenog doma u naselju Podlugovi (vrijednost projekta 350.000 maraka) i rekonstrukcija prostora u objektu vrtića Ilijaš. Tu su i asfaltiranje puteva, sanacija vodovodne i kanalizacione mreže, uređenje korita rijeka, razvoj industrijskih zona. Također, izgradnja gradskog trga je pri kraju, ostali su radovi oko informativnog panoa i rasvjete. Još nije definisano kad će zvanično otvorenje, najvjerovatnije za Novu godinu uz doček na otvorenom prvi put u općini Ilijaš, kazao je načelnik Fazlić.

za Oslobođenje.ba Emira Asotić

Sadržaj ovog članka prenosimo sa Oslobođenje@Preuzeto.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.