Ilijaš jutros najzagađeniji, indeks kvaliteta zraka iznosio je 234 *Arhiva

Preporučuje se smanjit boravak na otvorenom

Info: Aktivni članci 556, Arhivirani članci 4683

Zagađenost zraka i jutros je visoka u pojedinim gradovima Federacije BiH, a najzagađeniji je Ilijaš, gdje je kvalitet zraka ocijenjen kao vrlo nezdrav, podaci su internet stranice “Zrak.ekoakcija”.

Prema mjerenjima obavljenim u 7 sati, indeks kvaliteta zraka u Ilijašu iznosio je 234.

Zagađenost zraka ovog nivoa može pojačati simptome i intenzitet bolesti kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme, a povećava i vjerovatnoću negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljelim od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, preporučuje se da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a i ostalima se savjetuje da izbjegavaju produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Nezdrav zrak registriran je u Sarajevu s indeksom zagađenja 200, te Zenici sa indeksom 182, Lukavcu 179, Tuzli 159 i Goraždu 155.

Zrak je nezdrav za osjetljive grupe u Jajcu, gdje indeks iznosi 150, dok je u Banovićima zrak dobar, s indeksom zagađenja osam.

Vrijednost indeksa kvaliteta zraka od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj web-stranici prikupljeni su s mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.