Ilijaš obasjan duginim bojama (FOTO)

Autor sadržaja: Aktivni članci 947, Arhivirani članci 2921

Ilijaš je danas bio obasjan duginim bojama ,  a mi smo sve to uspjeli da zabilježimo što možete i pogledati na slikama u nastavku.

Duga kao prirodna pojava izaziva divljenje i čuđenje istovremeno, a nastanak duge počeo je još u 17. stoljeću istraživati Rene Descartes. Opis samog nastanka duge možda zvuči komplicirano u što je uključena refleksija svjetlosti, antisolarne točke, spektar boja, ali zapravo njezin je nastanak jednostavan.

Duga je svakako zanimljivi prirodni fenomen koji se može vidjeti dok pada kiša, ali uz istovremeno sijanje sunca. Dakle, da bi nastala duga kapljice kiše trebaju biti prisutne u atmosferi i imati ulogu kristala ili prizme, nakon prolaska sunčeve svjetlosti kroz kapljicu, ona se prelomi ili savije, visoko koncentrirana svjetlost opet se razbije u različite valne duljine i stvara dugu.

Može se dogoditi da se svjetlost unutar kapljice odrazi dva puta, tada nastaje još jedna duga iznad prve duge (kao na nekoliko slika koje smo zabilježili). Međutim, boje nisu tako jasne kao kod primarne duge i pojavljuju se obrnuto od uobičajenog slijeda. dugine boje su crvena, narančasta, žuta, zelena, plava, modro – plava i ljubičasta.

Kako bismo ugledali dugu za vrijeme kiše sunce nam mora biti iza leđa, odnosno središte kružnog luka se nalazi suprotno od sunca.

Duga može nastati u blizini slapa zbog njegovih prštećih kapljica, u izmaglici iznad rijeke, ali i u blizini prskalica koje se koriste za travnjak, odnosno prilikom reflektiranja svjetlosti kroz vodu, kristal ili staklo.

Osim ove uobičajene duge moguća je i tzv. „lunarna duga“, odnosno duga nastala od svjetlosti punog Mjeseca, ali su one rijetke.

Uz dugu se vezane brojne legende kao ona da se na krajevima svake duge nalaze vrčevi sa zlatom koje čuvaju vilenjaci, također sedam duginih boja označava sedam lica Merua, odnosno središta svijeta, dok neki dugu smatraju mostom između Neba i Zemlje, te druge legende koje se vežu za pojavu duge.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail ilijasnet@gmail.com ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.