Ilijaš ovog jutra najzagađeniji u FBIH *Arhiva

Info: Aktivni članci 625, Arhivirani članci 4683

Zagađenost vazduha i jutros je visoka u pojedinim gradovima Federacije BiH, a najzagađeniji je Ilijaš gdje je kvalitet vazduha ocijenjen kao opasan, podaci su internet stranice “Zrak.ekoakcija”.

Prema mjerenjima obavljenim u 7.00 časova indeks kvaliteta vazduha u Ilijašu iznosio je 332.

Zagađenost vazduha ovog nivoa ukazuje na ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo i preporučuje se da se tokom boravka vani izbjegavaju bilo kakvi napori.

Najugroženije kategorije stanovništva kao što su trudnice, stara lica i djeca, te osobe s respiratornim i srčanim problemima trebalo bi da ostanu u zatvorenom.

Veoma nezdrav vazduh registrovan je Sarajevu sa indeksom zagađenja 205, dok je nezdrav vazduh u Zenici sa indeksom 194, Kaknju 189, Lukavcu 167 i Tuzli 157.

Vazduh je nezdrav za osjetljive grupe u Jajcu i Goraždu, gdje indeks iznosi 147, odnosno 140.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj veb-stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.