Ilijaš u vrijeme pandemije coronavirusa, preventivne aktivnosti i u narednim danima *Arhiva

Info: Aktivni članci 537, Arhivirani članci 4439

Činjenia je da se koronavirus proširila na veliki broj zemalja u svijetu a vrlo bitno je da građani prate upute i naredbe nadležnih kako bi se na području Ilijaša rizik od širenja zaraze sveo na minimum. Kako smo uspjeli vidjeti na terenu građani naše općine se pridržavaju svih mjera Kriznog štaba.

Sve apoteke na području Ilijaša prilagodile su svoj rad poštujući preporuke nadležnih. U prostor apoteke može ući samo po jedna osoba dok ostali čekaju u redu razmakniuti od 1.5 metara i više, a kako smo uspjeli vidjeti na terenu, svi građani su vrlo disciplinovani i strpljivi.

Kada su u pitanju ovih dana toliko tražena zaštitna sredstva do njih je nemoguće doći. Maske i sredstva za dezinfekciju najtraženiji su ali ujedno i artikli koji nedostaju u svim apotekama i trgovinama.

Pandemija coronavirusa odrazila se i na vjerski život, pa su se i vjerske zajednice prilagodile Naredbama Federalnog štaba Civilne zaštite o zabrani javnih okupljanja.

Na zvaničnoj stranici općine Ilijaš informacije nisu ažurne koliko bi trebale biti u ovoj vanrednoj situaciji, a zamjeramo nadležnim i to što je informisanje građana na najnižoj razini.

Obzirom na pojavu i širenje Coronavirusa u BiH i šire, te same opasnosti od uticaja virusa, u cilju zaštite svih ljudi, informisanje građana vrlo je bitno te koristimo ovu priliku i pozivamo nadležne da sve informacije o aktivnostima koje poduzimaju dostave svim lokalnim portalima kako bi građani bili informisani o svim aktivnostima i upućeni u trenutnu situaciju na nivou naše općine.

PS Ilijaš ostupa po rješenjima Federalne uprave inspekcijskih poslova, te nadzire 22 osobe koje se nalaze u izolaciji po rješenju.

Taksisti rade uz propisane mjere zaštite sebe i putnika.

Vatrogasna jedinica zadnjih dana intervenisala je  više puta, te ovom prilikom pozivamo građane da ne pale njive i da se aktivnosti loženja vatre na otvorenom obustave, ili svedu na minimum.

CZ Ilijaš radi punim kapacitetom kako bi provodila sve mjere iz svoje nadležnosti.

CK Ilijaš organizovao je timove od 10 do 14 sati da dežuraju u slučaju da neko od sugrađana pozove da im treba platiti račune, te kupiti nešto, poebno iz razloga što starije osobe spadaju u najrizičniju skupinu, te se uglavnom pomaže tim kategorijama.

Ukoliko želite i vi biti dio tima kontaktirajte Crveni križ Ilijaš na broj 033/400-518.

Dom zdravlja Ilijaš radi u punom kapacitetu. Ispred Doma zdravlja postavljen je i trijažni šator, a moramo napomenuti da je na zadnjoj vanrednoj sjednici općinskog štaba civilne zaštite donesena odluka o nabavci profesionalnog šatora dimenzija 5×10 metara i 3 metra visine koji bi mogao poslužiti za potrebe, u slučaju velikog broja oboljelih.

U narednim danimao očekujemo pranje svih ulica u gradu, pranje regionalne ceste u centralnom dijelu Starog Ilijaša i Podlugova, pranje ceste u IZ Luka, pranje svih parkinga u Ilijašu, te pranje platoa u Srednjem.

Ukoliko imate informacije bitne za građane možete ih poslati na broj telefona 062-118-465 (Viber), ili putem poruke na našoj Facebook stranici.

Pozivamo  sve one koji imaju komšije kojima je potrebna pomoć da u ovim teškim vremenima budu humani i pomognu na bilo koji način.

5e77d018aa38f 5e77d0230b1a2 5e77d029719ac 5e77d036c0fa4 5e77d03c756de 5e77d04a88542

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.