Ilijašanka Bibija Kerla dobitnica Plakete Kantona Sarajevo (FOTO+VIDEO) *Arhiva

Info: Aktivni članci 534, Arhivirani članci 4439

Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održana je u Narodnom pozorištu, u okviru tradicionalne manifestacije “Dani Kantona Sarajevo” koja se već četrnaestu godinu održava od 2. do 9. maja, a ovi datumi će ostati, po riječima predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića duboko urezani u naše sjećanje, jer su bili od presudnog značaja za Sarajevo i BiH.

„Predstavljaju simbol borbe, otpora i pobjede nad fašizmom. Drugog maja je započela četverogodišnja opsada koja je bila najduža u historiji čovječanstva i tada su građani Sarajeva rekli ne i svojim otporom pokazali da nema mjesta mržnji i time poslali jasnu i jaku poruku da su odlučni prikositi mračnim silama. Sarajevo je pokazalo da je dio Evrope jer je deveti maj i njegov praznik“, poručio je Konaković.

Plaketa Kantona Sarajevo dodjeljena je  i našoj Ilijašanki Bibiji Kerli. Ovo priznanje za dugogodišnji doprinos razvoju sporta na području Kantona Sarajevo i afirmaciji Bosne i Hercegovine, te za nesebično zalaganje i humanitarni rad Kerla je zaslužila i velika nam je čast što u Ilijašu imamo osobu na koju možemo da se ponosimo.

5cd335ce7d2a75cd33d8523d49 5cd33d8899371 5cd33d8d07e88 5cd33d90f36a2

Moramo napomenuti da je na osnovu odluke kantonalne skupštine od 23. marta, najveće priznanje dodijeljeno Tanji Fajon, zastupnici u Parlamentu Evropske unije, zbog njenih izuzetnih zasluga širenja istine o dešavanjima u BiH i razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i tolerancije među ljudima različitih nacija, vjera i kultura.

Plaketa KS uručena je i drugim zaslužnim pojedincima i institucijama iz oblasti kulture, obrazovanja, nauke, ekonomije i društvenog angažmana: Jasni Diklić,, Muhamedu Pilavu, kompaniji Sinkrom Sarajevo, Asocijaciji softverske industrije Bit Alliancea, Javnoj ustanovi Prva gimnazija.

5cd33640b4246

Također, posthumno priznanja su dodijeljena porodici našeg profesora emeritusa Zdravke Grebe, i to zbog višedecenijskog angažmana njegovog oca i doprinosa u obrazovanju mladih, u borbi za istinu, mir i pravdu te razvoj akademske zajednice i društva u oblasti pravnih nauka na području Kantona Sarajevo i BiH, kao i porodici našeg Sabita Hadžića za nemjerljiv doprinos razvoju bosanskohercegovačkog sporta.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.