Imenovan novi direktor JU OŠ Hašim Spahić, osjete se tenzije *Arhiva

Ilijaš

Osnovna škola Hašim Spahić u Ilijašu dobila je novog direktora,  Nihada Salkića. Za ovu poziciju kandidati su bili:  Admir Džankić, Azemina Habibić, Muamer Gurda i Nihad Salkić .

Glasanjem u drugom krugu borba za ovu poziciju  bila je između Muamera Gurde i Nihada Salkića. Povjerenje uposlenika je dobio Gurda dok je povjerenje Vijeća roditelja dobio Salkić koji za razliku od Gurde nije dobio povjerenje uposlenika. Moramo napomenuti da se treba poštovati legalno izabran direktor ali ne i legitimni. Nastavak procedure po zakonskim rokovima i okvirima sproveden je kako bi se u što kraćem roku imenovao novi direktor ove ustanove. Finalnu riječ u donošenju odluke imalo je ministarstvo koje je svoj glas dalo Salkiću. Salkić je na poziciju direktora imenovan prošlog četvrtka (29.11.2018.) a u direktorsku fotelju sjeo je 1. ovog mjeseca.

Mirsad Kustura, koji je duži period bio VD direktor ove ustanove, u penziju je otišao nakon što je Salkić preuzeo poziciju direktora ove javne ustanove.

Na svom Facebook profilu reagovao je i Muamer Gurda napisavši sledeće:  I pored toga što sam dobio podršku 5bce06d43ee9cuposlenika OŠ ” Hašim Spahić ” i ispunjavao sve potrebne uslove za direktora škole, nisam dobio saglasnosti od Ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića i Načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića.

Bitno je istaći da nisam pozvan na bilo kakav razgovor ili interviju na osnovu čega bi Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić donijeli ovakvu odluku. Smatram da je bilo moralno da se i pored dostavljenih biografija prvo obave razgovori sa svim kandidatima za direktora škole,pa tek onda da se daju saglasnosti. Takođe je trebalo uzeti u obzir veoma bitnu činjenicu da sam ja dobio podršku uposlenika OŠ ” Hašim Spahić “.

Na osnovu svega ovoga jasno je da nisam dobio saglasnosti, zato što nisam bio podoban od početka.Ne gledaju se profesionalne kompetencije radnika, već politička pripadnost.Nažalost,politika je toliko ušla u škole da je to sada političko mjesto,umjesto da bude profesionalno.Uvjeren sam da iza mog neizbora stoji politika lokalne zajednice.

Od naših izvora u ovoj ustanovi saznajemo da je ova odluka nejednako prihvaćena od strane, kako uposlenika tako i roditelja.

Komešanja se osjete u zraku, prenijeli su nam neki od uposlenika, većina nas  nije zadovoljna ovom odlukom, ali šta se tu može, odluka je donešena i imamo direktora, koji nadamo se, neće biti osvetnički nastrojen prema pojedinim uposlenicima,  koji ga nisu podržali. Mi svoj posao moramo obavljati profesionalno i moramo poštovati odluke koje su zakonski sprovedene.

Autor članka je Redakcija sa 130 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.