Imenovan novi direktor JU OŠ Hašim Spahić, osjete se tenzije *Arhiva

Info: Aktivni članci 552, Arhivirani članci 4683

Osnovna škola Hašim Spahić u Ilijašu dobila je novog direktora,  Nihada Salkića. Za ovu poziciju kandidati su bili:  Admir Džankić, Azemina Habibić, Muamer Gurda i Nihad Salkić .

Glasanjem u drugom krugu borba za ovu poziciju  bila je između Muamera Gurde i Nihada Salkića. Povjerenje uposlenika je dobio Gurda dok je povjerenje Vijeća roditelja dobio Salkić koji za razliku od Gurde nije dobio povjerenje uposlenika. Moramo napomenuti da se treba poštovati legalno izabran direktor ali ne i legitimni. Nastavak procedure po zakonskim rokovima i okvirima sproveden je kako bi se u što kraćem roku imenovao novi direktor ove ustanove. Finalnu riječ u donošenju odluke imalo je ministarstvo koje je svoj glas dalo Salkiću. Salkić je na poziciju direktora imenovan prošlog četvrtka (29.11.2018.) a u direktorsku fotelju sjeo je 1. ovog mjeseca.

Mirsad Kustura, koji je duži period bio VD direktor ove ustanove, u penziju je otišao nakon što je Salkić preuzeo poziciju direktora ove javne ustanove.

Na svom Facebook profilu reagovao je i Muamer Gurda napisavši sledeće:  I pored toga što sam dobio podršku 5bce06d43ee9cuposlenika OŠ ” Hašim Spahić ” i ispunjavao sve potrebne uslove za direktora škole, nisam dobio saglasnosti od Ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića i Načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića.

Bitno je istaći da nisam pozvan na bilo kakav razgovor ili interviju na osnovu čega bi Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić donijeli ovakvu odluku. Smatram da je bilo moralno da se i pored dostavljenih biografija prvo obave razgovori sa svim kandidatima za direktora škole,pa tek onda da se daju saglasnosti. Takođe je trebalo uzeti u obzir veoma bitnu činjenicu da sam ja dobio podršku uposlenika OŠ ” Hašim Spahić “.

Na osnovu svega ovoga jasno je da nisam dobio saglasnosti, zato što nisam bio podoban od početka.Ne gledaju se profesionalne kompetencije radnika, već politička pripadnost.Nažalost,politika je toliko ušla u škole da je to sada političko mjesto,umjesto da bude profesionalno.Uvjeren sam da iza mog neizbora stoji politika lokalne zajednice.

Od naših izvora u ovoj ustanovi saznajemo da je ova odluka nejednako prihvaćena od strane, kako uposlenika tako i roditelja.

Komešanja se osjete u zraku, prenijeli su nam neki od uposlenika, većina nas  nije zadovoljna ovom odlukom, ali šta se tu može, odluka je donešena i imamo direktora, koji nadamo se, neće biti osvetnički nastrojen prema pojedinim uposlenicima,  koji ga nisu podržali. Mi svoj posao moramo obavljati profesionalno i moramo poštovati odluke koje su zakonski sprovedene.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.